Неделя, 26- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Община Генерал Тошево беше представена от седем фолклорни състава в Копривщица

Община Генерал Тошево беше представена от седем фолклорни състава в Копривщица


 

Над 12 000 изпълнители от цялата страна показаха своите таланти по време на единадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. На най-големия събор в България, Община Генерал Тошево беше представена от седем фолклорни състава и двама индивидуални изпълнителя – Иванка Дякова и Веселка Дякова.
Вокална група “Кардамки” (НЧ “Пробуда – 1941” – с. Кардам), Фолклорен танцов състав “Българка” (НЧ “Светлина” – 1941 – гр. Генерал Тошево), Мъжка фолклорна група (НЧ “Пробуда” – 1941 – с. Кардам), Състав за автентичен фолклор “Извор” (НЧ “Дора Габе” – 1940 – с. Дъбовик), Група за автентичен фолклор “Здравец” (Клуб на пенсионера №2 – гр. Генерал Тошево) и Фолклорна група “Яница” (Клуб на пенсионера “Хан Кардам” – с. Кардам) показаха разнообразието на добруджанското фолклорно наследство пред близо 300 000 души, които посетиха събора в Копривщица общо за трите му дни.
Четири от седемте състава от общината – Състав за автентичен фолклор “Извор” (НЧ “Дора Габе” – 1940 – с. Дъбовик), Фолклорна група “Яница” (Клуб на пенсионера “Хан Кардам” – с. Кардам), Фолклорен танцов състав “Българка” (НЧ “Светлина” – 1941 – гр. Генерал Тошево) и Група за автентичен фолклор “Здравец” (Клуб на пенсионера №2 – гр. Генерал Тошево) получиха специални плакети и грамоти за доброто си представяне.
По време на събора певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи показаха разнообразието на българското фолклорно наследство на 7 сцени. Общото времетраене на основната програма надмина 101 часа, а според оценките на специалистите това е най-мащабното издание на Националния събор на българското народно творчество.
Въпреки че се провежда за единадесети път, съборът в Копривщица навършва 50 години от неговото първо издание, което е през далечната 1965 година. От тогава до днес, на всеки пет години на естрадите в местността “Войводенец” се събират майсторите на българското фолклорно изкуство. Съборът в Копривщица е и българската кандидатура за вписване в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО в сферата на нематериалното културно наследство.
Организатор на събитието е Министерството на културата, и Община Копривщица, с подкрепата на областната администрация на София област, като последното издание на събора е през 2010 година. В разцвета си фестивалът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната и участие на славянски комитети от цял свят.
Едни от инициаторите на събора в миналото са Райна Кацарова – Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков и Петко Теофилов. По техния замисъл не се професионални изпълнители не участват е програмата на фестивала. Основната му цел е да се покаже жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство. Представят се, на регионален принцип, традиционните за страната занаяти и тяхната продукция. В събора могат да вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор. В днешно време съборът се организира за около 10 000 участника от различните краища на страната, българи живеещи в чужбина, както и чужди граждани изпълняващи български фолклор.
Дните от 7-ми до 9-ти август се превърнаха в истински празник на българщината, който утвърди уникалния характер на народното ни творчество, чрез което сме се съхранили като народ и сме оцелели през векове на тежки изпитания. Бъдещето ни зависи от настоящето. Настоящето пък трябва да се крепи на мъдростта от миналото ни. Съхраняването на идентичността ни, и запазването ни като нация зависи от това как се отнасяме към традициите и обичаите си. Докато има такива събори и форуми като Копривщенския, ще живее и българския дух. Атракцията в Копривщица определено беше представянето на традиционни български занаяти и дефилето на над 100 автентични български носии, голяма част от които, създадени преди повече от 150 години.
След края на събора организатори, жури, участници и гости в един глас обявиха: “Вече половин век България пее в Копривщица… Днес България отново запя на зелените поляни на “Войводенец”. И надеждата ни се върна – толкова много млади хора между участниците! Ще ни има – да знаете!!!”
Снимка: toshevo.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие