Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Община Шабла влиза в стратегическите планове за развитие на Черноморското крайбрежие

Община Шабла влиза в стратегическите планове за развитие на Черноморското крайбрежие


 

Кметът на община Шабла Мариян Жечев и архитект Татяна Нейкова взеха участие в първа работна среща по текущи въпроси, свързани със стартиралия през август месец проект „Трансграничен морски пространствен план за Черно море – Румъния, България“ или накратко MARSPLAN - BS. Проектът е резултат от съвместната работа на българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството с румънското Министерство на регионалното развитие и публичната администрация, които заедно са кандидатствали пред Европейската комисия. Основната цел на MARSPLAN - BS е да подобри и укрепи  трансграничното сътрудничество между двете страни-съседки в областта на стратегическото и пространствено планиране на Черно море, в духа на новоприетата Директива за морско пространствено планиране.

След работната среща кметът Жечев сподели: „Като крайморска община ние сме пряко заинтересовани от планирането на района и в частност на крайбрежната зона. Онова, върху което акцентирахме в разговорите като посоки на развитие, е не по-различно от заложеното в Общия устройствен план на община Шабла по темата – рибарски пристанища, пречиствателни станции, дейности по брегоукрепването, връзките езера – море, развитие на морски туризъм, подводна археология, разширяване и обновяване на туристическата база и т.н. В хода на MARSPLAN – BS ще бъде създадена обща база данни за морските пространства в Румъния и България при общините Мангалия, Лиману и Шабла, ще се определят индикатори за наблюдение и контрол, както и съответните процедури, свързани с провеждането им. Срещата, на която присъствахме, беше първата от много поредни. Очаква се специалисти да дойдат и на място в община Шабла, за да се водят допълнителни дискусии, да се правят изследвания и анализи“.

Арх. Нейкова допълни: „Добрата новина е, че ставайки част от морското пространствено планиране, вече влизаме в държавната стратегия за развитие на североизточното ни крайбрежие. В дългосрочен план това е възможност за разгръщане на синхронни дейности по разработване на крайморската зона – на Румъния и България и в частност на община Шабла.“

В проекта MARSPLAN – BS освен споменатите министерства се включват още девет партньорски институции, сред които: Национален институт за морски изследвания и развитие „Григоре Антипа“, Национален институт за изследвания и развитие в областта на опазването  на околната среда и Университет „Овидий“ от румънска страна и Институт по океанология към БАН, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ от българска. Цели се сътрудничеството да се разрасне с останалите черноморски страни, като вече има заявен интерес от неправителствени организации в Турция, Украйна и Грузия, които ще бъдат поканени да присъстват на най-значимите събития и конференции, тематични работни групи и публични консултации. Тяхното участие ще допринесе за общото формулиране на съществуващите и потенциални конфликтни зони, които да бъдат идентифицирани и набелязани за бъдещи трансгранични изследвания.

Проектът е с продължителност 2 години (до август 2017 г.) и е с общ бюджет в размер на 2 053 008 евро, като 80% от разходите се покриват от гранта.
Снимка: shabla.beВземи линк:

Коментирайте и Вие