Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Откриха Международния фестивал за късометражно кино в Двореца

Откриха Международния фестивал за късометражно кино в Двореца

Специален гост на феста е известният полски актьор Ян Новицки

 

С официална церемония в Каменната зала на комплекс "Двореца" днес се даде началото на 12-то издание на Международния фестивал за късометражно кино, който носи името на прословутия палат в Балчик. Прожектирането на цели 2000 филма от 50 държави ще продължи до 4 юли.

Международно жури ще оценява 116 творби, представяни в 18 панорамни програми и ще присъди наградите. Предвидено е връчването на една специална награда, която се посвещава на активната гражданска позиция. Тя се дава на режисьора на документален филм и се нарича „Дисекция на Демокрацията”. Тази година в категорията ще се надпреварват 17 продукции. Има и една съпътстваща програма от още 130 филма от 22 държави, в които са подбрани най-добрите ленти от анимационни, студентски и младежки фестивали, провеждали се в Европа.

Довечера от 21 часа на плажа пред Двореца за жителите и гостите на града се организира безплатен концерт на американския музикант и поет Брайън Смит. В тазгодишното издание на форума има и нещо ново – състезание между кино дейци от Турция, Румъния, Русия, Грузия, Украйна, България и Азербейджан за филм чиято тематика е посветена на Черноморския регион.

Филмите, които са включени в надпреварата в Международния фестивал са снимани през последните две години. Те са разделени в шест категории в международна и национална секция. В състава на реномираното жури влизат - румънският сценарист, режисьор и продуцент Мариан Кришан, който през 2008 г. получава "Златна палма" в Кан за късометражния си филм "Мегатрон", режисьорът Георги Дечев, писателят Георги Тенев и актьорът Чавдар Пенчев.

Победителите във феста ще си поделят 10 000 евро в злато. В последния ден от форума бележитият полски актьор Ян Новицки ще връчи приза, „8 х 6”, за чието основаване има заслуги именно той. Наградата се дава на творци, които служат за пример и вдъхновение за последователите си. Той ще зарадва публиката в Двореца с актьорска игра и музикални изпълнения.
 
Организаторите на феста за първи път отделят специално внимание и на децата. Паралелно ще тече и детски фестивал за късометражно кино - "Уши филм фест". Необичайното му име идва любимото куче на фестивала Уши. Деца между 5 и 15 години от България, Русия, Италия, Белгия, Сърбия, Индия и Грузия ще „премерят сили” в състезанието, докато техни връстници ги оценяват. За децата са предвидени дискусионни клубове и работни ателиета.
Снимка: programata.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие