Четв, 29- ти Окт.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Овощари обвиниха държавата в саботаж на субсидиите

Овощари обвиниха държавата в саботаж на субсидиите


 

Земеделците, които отглеждат овошки в Добричка и Силистренска област настръхнаха срещу управлението на бранша. Това заяви председателят на Добруджанския овощарски съюз Ивайло Цветанов. Производителите на плодове са категорични, че в Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" нарочно пускат неизпълними програми за европейски субсидии.

От сектора се оплакват, че не могат да се вместват в сроковете за кандидатстване и не успяват да се възползват от парите. Цветанов изтъкна, че съвсем нереална се оказва и програмата за пръскане на овошките, по която ще се изплащат по 10 лева на декар. По думите му стана ясно, че обявата за пускане на документи за кандидатстване е излязла на 9-ти декември и изтича само 3 дена по-късно. Според него не е възможно да се събере целия пакет с нужни документи за получаване на средствата за толкова кратко време и всичко е нагласено.

Председателят на съюза допълни, че засега са подадени няколко заявления, но и те не отговарят на условията за изчерпателна документация. Той направи прогноза, че много от овощарите ще се откажат заради краткия срок. Браншовиците са категорични, че няма диалог между тях и държавата. Посочват, че само им се обещава помощ, за да се превърнат в основен източник на приход в родината ни, а след това обещанията остават напразни. Цветанов уточни, че за следващия фискален период 2014-2020 г. все още няма нищо подписано и се обмислят варианти за протестни действия. В същото време в плодородните земи на Добруджа се отглеждат 17 000 декара овошки и се изнасят предимно за Русия. Високите мита за производителите обаче спъват износа и продажбата на готовата стока на свободния пазар.
Снимка: www.farmer.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие