Събота, 13- ти Август
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Пчеларите в община Балчик призовават колегите си от Добричко на протест

Пчеларите в община Балчик призовават колегите си от Добричко на протест


 

Близо 20 пчелари се изправиха на протест пред кметството в село Оброчище, след натравянето на насекомите в повече от 400 кошера. Ощетените твърдят, че най-големият собственик на овощни градини в района е виновен за натравянето на пчелите и настояха за отнемането на субсидиите му, както и за изплащане на обезщетение, съобщи Радио Варна.
Според пчеларите няма съмнение, че пчелите са натровени. По думите им медоносните насекоми не са страдали от болест. Покосени са не само кошери в балчишкото село Оброчище, но и други в близките села Рогачево, Кранево и Царичино също разположени в Батовската долина.

Агрономът Александър Нейков и управителят Славчо Гигов обясниха пред засегнатите пчелари, че нямат вина за случилото се и, че препаратите, които използват са безвредни. По думите им самите те отглеждат 150 кошера и наемат по 40 души, които да чистят овошките от бръмбари. Двамата се зарекоха, че не биха си позволили да застрашават безопасността на пчелите и настояха да се изпратят проби до лабораторията в София, за да се узнае източникът на смърт за пчелите.
Въпреки твърденията на фермерите, пчеларите се заканиха да организират протест заедно с производителите на мед от Добричко и да обединят сили в борбата срещу натравянето на пчели.
 
Снимка: bilherron.comВземи линк:

Коментирайте и Вие