Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Празник на хляба, житото и Добруджа в Спасово

Празник на хляба, житото и Добруджа в Спасово


 

На 31 юли в с. Спасово се проведе четвъртият Празник на хляба, житото и Добруджа. Тържеството, което през последните няколко години се превърна в емблема на голямото добруджанско село, отново събра стотици жители и гости, които в атмосферата на автентични изпълнения и отрупани с ръчно направен хляб маси ознаменуваха подобаващо краят на жътвата. Събитието бе уважено от заместник-кметът на община Генерал Тошево Георги Георгиев, секретарят – Вяра Дянкова и началник Отдел „Култура, вероизповедание и международно сътрудничество” Маргарита Великова. От името на кмета на община Генерал Тошево Димитър Михайлов бе връчен поздравителен адрес към организаторите.
Ето какво гласеше той:

Приемете моите поздравления за инициативата за четвърта поредна година да организирате Празник на хляба, житото и Добруджа!
Плодородие – това е тази българска дума, която най-точно описва какво е Добруджа. Земя богата, земя безкрайна, земя раждаща насъщният ни хляб. Мястото, където човешкото трудолюбие и щедростта на природата създават у нас онова усещане, което намира своя израз в празник като днешния.
С това начинание, уважаеми организатори, правите изключителен жест както към местните земеделски стопани, така и към всички добруджанци. Напомняте за една забравена традиция – това да ознаменуваме приключването на жътвата с всеобщо празненство. Благодарение на нея, днес всички ние имаме възможност да се докоснем до красивите ритми и багри на добруджанския фолклор.

Проявата започна с рецитал на деца от Спасово, които разчувстваха публиката със стихотворения за златната земя на България. Автентични добруджански изпълнения представиха и местни състави от Спасово. Паралелно с музикалната програма, жури от изтъкнати познавачи на хляба оценяваше най-добрите хлябове, чийто майстори – пекари получиха награди за вложения труд.
Празник на хляба, житото и Добруджа се организира от кметство с. Спасово и НЧ „Отец Паисий – 1897”. Съществена подкрепа за своеобразното тържество на плодородието за четвърта поредна година оказват и семейство Катранджиеви.
Снимка: pyrvite7.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие