Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Празникът на пъпеша отново събра любители на сладкия плод

Празникът на пъпеша отново събра любители на сладкия плод


 

Поредното издание на най-сладкия празник отново събра любители на пъпеша в каварненското село Българево. Празникът на пъпеша е вече традиционна проява за местните производители и любители на плода. 
В късния следобед на 16 август стотици посетители се събраха пред площада, за да разгледат кулинарните украшения от сладкия плод, да опитат от него и да разберат кой е „НАЙ“ в производството на пъпешите. За най-дългогодишен производител на пъпеши обявиха сем. Урумчеви, най-крупно производството на пъпеши - сем. Василеви, които отглеждат над 100 дка., а за най-младия производител на пъпеши Явор Христов. Грамота беше връчена и за най-добрия пазач на бостан.
Наградата в традиционния конкурс за „най-голям пъпеш“ получи Атанас Ламбов, чийто плод тежи 3,350 кг., а „най-сладък пъпеш“ – Атанас Панайотов.
Гости на празника бяха кмета на община Каварна Цонко Цонев, Ернестина Шинова и Андрей Слабаков, които споделиха, че се чувстват като у дома си.
В музикалната програма участие взеха фолклорна група „Перуника“ към читалище „Народен будител“ с. Българево, ДФТА „Бизоне“, Вили Пенева ръководител на „Денс клуб“ и изпълнителят Пьотр Петрович от Молдова, който гостува за трета поредна година на местния празник. 
За най-малките бяха предвидени игри с пъпеши – рисунка върху пъпеш, най-бързо изяден резен пъпеш, скачане с чували за пренасяне на пъпеш до публиката и други.
Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от каварненското село, заради чудесните им вкусови качества и аромат. Пъпеша е поминък на много местни производители, именно затова те му отдават заслужена почит. В селото има над 80 производители, които отглеждат над 1500 дка.

 
Снимка: www.kavarna.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие