Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Превръщат крепостта „Славна канара” в туристически обект за опазването й

Превръщат крепостта „Славна канара” в туристически обект за опазването й


 

Веднага след дългоочакваното проучване на късно античния град Залдапа, Регионалният исторически музей в Добрич ще тръгне по стъпките на втора експедиция това лято. Предвидено е след средата на юли да се изследва късно-римска и ранно-византийска крепост „Славна канара”, която се намира в землището на село Дебрене и в близост до село Прилеп, където все още съществува в сравнително запазено състояние средновековен манастир „Свети Илия”. Манастирът не е описван от специалисти до ден днешен. Финансовото обезпечаване е благодарение на Община Добричка. Отпусната е сума в размер на 20 000 лева.

Обектът е частично проучен през 1988 – 1989 г. от екип на РИМ – Добрич. В близост до обекта се намират: скален манастир и възрожденска чешма. Това съобщи преди два дни директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов по време на пресконференция в административната сграда на музея за запознаване на медиите и обществеността с предстоящите археологически проучвания на територията на област Добрич.

 От Министерството на културата са дали зелена светлина за стартирането на инициативата, както и парични средства за подпомагането на спасителните разкопки. Община Добричка и Община Крушари също участват във финансирането на проучването. Според музейните експерти трябва незабавно да се пристъпи към изследване и укрепване на крепостта, която е силно увредена от влиянието на околната среда и иманярските набези. Един от начините за спасяването на обекта е като се превърне в атракция за културно-исторически туризъм, смятат специалистите.

За последно там се е работило по археологически разкопки през 80-те години на миналия век. Има запазени крепостни стени с височина над 2 метра. Намерена е църква, която функционирала до средата на 15-ти век. Крепостта се простира на територия от 2,3 дка и е много по-малка от Залдапа край Крушари, но при нея е запазен изцяло и крепостният ров. Там са намирани тленни останки от кръстоносци на Владислав Варненчик със следи от насилие. Предполага се, че именно там са били хванати и избити по особено жесток начин от турците.
Снимка: old-dobrich.comВземи линк:

Коментирайте и Вие