Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Пръстенът убиец от Калиакра - археологическо откритие на българите за 2014 г.

Пръстенът убиец от Калиакра - археологическо откритие на българите за 2014 г.


 

Пръстенът убиец от Калиакра продължава да е любимото археологическо откритие на българите за 2014 г. Следват го маската на Терес и златото на гетите. Това сочи класацията на "Чудесата на България" в последния трети етап на гласуването, който ще продължи до средата на декември. В другата категория за атракции продължава битката в челото между античната крепост "Трансмариска" и средновековната - "Перистера". На трета позиция вече изскочи остров Св. Анастасия с впечатляващ финален спринт
Оригинален апел за подкрепа на пръстена убиец в класацията на "Стандарт" отправи кметът на Каварна Цонко Цонев.
"Всеки, който иска отговор на въпроса "кой" е бил отровителят на Калиакра, нека гласува за пръстена убиец. С неговото откриване стана ясно, че още през Средновековието политиците ни са били много коварни. Това е най-загадъчната археологическа находка в страната, обвита в мистика и криминалистика. Той поставя много въпроси, но основните два са кой е тровил и кого е тровил. Подкрепете пръстена във финалното гласуване, за да намерим отговори на въпросите" - призова Цонев.
В последните дни преди края на гласуването в категория "Открития" убедително води именно бижуто на смъртта. Пръстенът с кухина бе открит от доц. д-р Бони Петрунова и екипът й по време на разкопки в крепостта "Калиакра" на 20 август миналата година. Тогава археологът сподели, че находката е уникална и първа по рода си в страната, като в края на същата година тя бе класирана и в топ 10 на американска археологическа класация за най-значими находки в света. Пръстенът е изработен от бронз, за да не бие твърде много на очи. Представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Бижуто е със семпла, но изящна изработка, като касетата е куха и направена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Сред работните хипотези за използването на пръстена е и конфликтът между баща и син - деспот Добротица и Иванко Тертер, тъй като е известна силната омраза между тях. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.
http://www.standartnews.com/balgariya/opakovaha_ostrov_sv_anastasiya-263808.html

Снимка: www.bgchudesa.comВземи линк:

Коментирайте и Вие