Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Разделят България на 9 туристически района

Разделят България на 9 туристически района


 

Съгласно проекта, страната ще бъде разделена на 9 района - Дунав, Стара планина, Долина на розите, Тракия, Родопи, Рила-Пирин, София, Северно Черноморие и Южно Черноморие.
В бъдещата национална туристическа карта се предвижда Варна да стане център на район Северно Черноморие, който първоначално включваше областите Варна и Добрич. След заявеното желание на петте шуменски общини, те ще бъдат преместени от район Дунав в район Северно Черноморие. Предвижда се този район да има основна специализация морски и спортен туризъм, с разширена специализация в още 4 посоки - културно-познавателен и фестивален туризъм, делови туризъм, здравен и екотуризъм.
Задаването на приоритет „Спортен туризъм" за Северното Черноморие не е най-удачното решение, смятат експерти от сдружение „Култура и туризъм на Българския североизток" и Варненска туристическа камара. Двете структури възнамеряват да предложат смяна на приоритета с писмо до ресорното министерство, обяви пред Дарик Димитър Дичев - председател на сдружение „Култура и туризъм на Българския североизток".

Дичев определи посоченото специализиране на Варна и региона в спортния туризъм като „абсолютен парадокс". Според експерта авторите на концепцията вероятно са забравили, че тук се намират Варненският халколитен некропол, Побитите камъни, Римските терми, Аладжа манастир и най-големият праисторически некропол в света - този около Дуранкулашко езеро.

На подобно мнение е и доц. Стоян Маринов - директор на Колежа по туризъм и член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. Според доц. Маринов районът има потенциал за спортен туризъм, но трябват много инвестиции, заради липсата на достатъчно добра материална база. „Спортна зала „плаче" за основен ремонт, а и нямаме стадион, лицензиран за европейски мачове", изтъкна специалистът. Той е на мнение, че районът има голям потенциал и за развиване на водните спортове. Освен това три от най-добрите голф игрища у нас се намират на Северното Черноморие, а има проекти за 3 нови в района на Шабла, посочи експертът.

Спортният туризъм може да бъде на второ място по генериране на приходи в региона, след морския рекреационен, смята доц.Маринов. „Пари се въртят много във футбола и голфа. Толкова пари не бихме могли да изкараме от културно-исторически или поклоннически и религиозен туризъм. Но пък за тях имаме прекрасни обекти и не трябва да ги слагаме в графата на съпътстващите видове туризъм", изтъкна експертът.

Според него в нито един район не е застъпен хазартният туризъм, който така или иначе развиваме. А този вид туризъм се развива както по Черноморието, така и в София.

Димитър Дичев пък е на мнение, че двата морски района трябва да наблегнат и на круизния туризъм, което първоначално е заложено само за район Дунав. Дичев сподели още, че подкрепя предложеното райониране и разделянето на Черноморието на два отделни района.

Източник: Дарик радио

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1351480
Снимка: i61.tinypic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие