Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
С 46 хил. лв. ще бъде подновена част от В и К мрежата в Балканци и Кардам

С 46 хил. лв. ще бъде подновена част от В и К мрежата в Балканци и Кардам


 

Жителите на двете села намериха разбиране от страна на Общинското ръководство и до края на лятото ще имат нови водоснабдяващи съоръжения

Чести аварии и ниско налягане провокираха жителите на селата Балканци и Кардам да поставят в началото на настоящата година въпросът с водоподаването пред Общинската управа. Инициативен комитет организира и представи подписка, в която гражданите са обединени около мнението за подмяна на старата водопреносна мрежа с нова.
За намиране на адекватно решение на проблема, кметският екип се запозна в детайли с исканията на местните жители. Възложена беше и В и К експертиза, която потвърди необходимостта от подмяна на част от водоснабдяващите съоръжения. В резултат на това Общинска администрация Генерал Тошево пое ангажимент да включи в капиталовите разходи за 2015 година средства в размер на 46 хил. лв., съответно 21 хил. лв. за Балканци и 25 хил. лв. за Кардам. Така гласуваните суми вече са преведени на В и К оператора. Пред приключване са дейностите в с. Балканци. В с. Кардам се очаква до края на летния сезон мероприятията по рехабилитация на техническата инфраструктура също да завършат.
Изграждането на съоръжения и предоставянето на услуги по водоснабдяване и канализация са сред основните задължения на общините и се осъществяват по одобрени за целта проекти. Стопанисването, поддържането и експлоатацията на В и К системите и съоръженията, както и предоставянето на В и К услуги на потребителите срещу заплащане, се извършват от В и К оператор (държавно и общинско предприятие) в съответствие с нормативните разпоредби.
Припомняме, че през 2013 година проектът за воден цикъл на Генерал Тошево бе гласуван от Общински съвет, след което получи одобрение от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ за програмен период 2007 – 2013 г. Проектът обаче не получи финансиране и очакванията за нужните близо 15 млн. лв. са те да бъдат осигурени през следващия програмен период 2014 – 2020 г.
 
Снимка: снимка: valmex.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие