Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Само за проект на брегоукрепването от Дуранкулак до Резово трябват 280 млн. евро

Само за проект на брегоукрепването от Дуранкулак до Резово трябват 280 млн. евро


 


Работна комисия се захваща с буните във Варна

"Можем да хванем последния влак с австралийските дренажни машини, които са в Черно море, за да направим и нашето брегоукрепване. Високотехнологичната техника се намира в Румъния, за да довършва брегоукрепваща буна в Констанца на 28 км в морето", обясни за "Труд" областният управител на Варна Стоян Пасев.

Според него трябва да се ускори проектната готовност за всички рискови крайбрежни зони от Дуранкулак до Резово, като можем да ползваме румънския опит, а и машините, които работят там, за да не се връщат, защото само идването им до Черно море струва 5 млн.евро. За това трите области - Добрич, Варна и Бургас могат заедно да направят проектиране, което според експертите ще струва 280 млн.евро, а след това за строителните работи да кандидатства по европейските програми всяка община, на територията на която те се извършват.

Брегоукрепване трябва да се извърши както в морето, където са буните и дамбите, така и на свлачищата по цялото крайбрежие. На север земята най-много и опасно се раздвижи край Кранево и застрашава от прекъсване пътя между Златни пясъци и Албена, припомни Пасев. Миналата година свлачище затвори крайбрежната алея във Варна. Тогава мястото беше само разчистено и обезопасено, но за цялостно укрепване на ската, така както го направи в съседство "Холдинг Варна", са необходими 20 млн.лева за останалата държавна част от 1.1 км. За укрепване на дамбата и 4-те буни , които са в окаяно състояние има проект от 2008 г. на стойност 14.5 млн.лева.

Цените и състоянието на буните трябва да се актуализират за изминалите 8 години и затова тази седмица ще бъде сформирана комисия начело с ресорния зам.-министър от МРРБ Николай Нанков , Геозащита и община Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5559273
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие