Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Самодейци от 3 до 82 години показаха магията на песента и танца в Дебрене (снимки)

Самодейци от 3 до 82 години показаха магията на песента и танца в Дебрене (снимки)


 

Вчера в местността „Славната канара" край село Дебрене се събраха над 2800 участници и стотици любители на автентичните добруджански песни и танци, за да отбележат празника на Община Добричка и 35-та годишнина от създаването й. Организатор и домакин на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа". бе Община Добричка, която на този ден отбеляза и своя празник. Сред членовете на журито бе Лена Кирилова – главен уредник в отдел „Етнография" при Регионален исторически музей – Добрич.

Възникнал като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села, фестивалът вече 45 години тачи и съхранява уникалните български традиции, а от 6 години е част от Националния културен календар.

На 5 открити сцени на мястото на някогашното хайдушко сборище на войводата Пейо Буюклията се изявиха танцови, певчески и инструментални групи, фолклорни състави и клубове, групи за пресъздаване на народни обичаи, индивидуални изпълнители – самодейци от няколко поколения на възраст от 3 до 82 години от регионите на Добрич, Варна, Враца, Шумен, Ловеч, Силистра, Тетевен, които чрез магията на песента и танца показаха, че пъстрото в своето етнографско многообразие народно изкуство носи едно послание – искреност и простота, и една сила – българската.

Неповторимо настроение на празника създаде представянето на сънародници от гр. Твърдица, Молдова, които очароваха публиката с автентичните си песни и стогодишни носии. Всички участници получиха грамоти, а на най-добрите в отделните категории журито присъди медали и парични награди.
За поредна година фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа" бе не само празник за Община Добричка, но и за всички, които носят в сърцето си любовта към българския фолклор и тачат своите корени.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие