Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Шабла ще връща „стара слава” със стари атракции за туристи

Шабла ще връща „стара слава” със стари атракции за туристи

Общината отказала да плаща за подводни разкопки, за да не даде съкровищата си на музея в Добрич

 

Преди 30 години по красивите, златни плажове в Шабленско почивали по 50 000 туристи. Сега броят на гостите спаднал до 5000 души на летен сезон и то предимно граждани на Русия, Украйна и Полша. Според кмета на Шабла проф.Райна Бърдарева българските туристи също намаляват, въпреки че общината има с какво да привлича посетители. По думите й трябва да се върне старата слава на вече наличните атракции там, разкрива радио „Добруджа”.
 
По време на презентация в курорта "Албена" градоначалникът е обявил, че има засилен инвеститорски интерес към общината с най-дългата плажна ивица. Тя обаче не скрила, че има три къмпинга, от които кметството може да получава прилив на свежи пари, но все още се стопанисват от Държавно горско стопанство и са в окаяно състояние.
 
Кметът настоява да се направи ударна рекламна кампания на 160-годишният шабленски фар и колкото се може повече дни на отворените врати, в които стотици туристи да могат да се наслаждават на може би най-голямата шабленска забележителност. Професор Бърдарева е категорична, че за благото на туризма могат да се използват още зеленият образователен център и болница Тузлата, в която има 250 хиляди тона лечебна кал.
 
Междувременно директорът на Регионалния исторически музей-Добрич Костадин Костадинов коментира пред Topnovini.bg, че градските власти в Шабла са отказали да финансират подводните разкопки с първоначално уговорените 10 000 лева, за да не даде съкровищата от акваторията си на музея в Добрич. Костадинов опитал да обясни на общинарите, че Законът изисква всичко намерено в земята или в морето на общини, в които няма музеи да се предава във фонда на регионалния в близост. Той дори пояснил, че след инвентирането на артефактите в Добрич ще се направи постоянна изложба в Шабла. Сега РИМ-Добрич отново търси спонсори за експедицията по дъното на Черно море от нос Шабла до нос Карталийски.
 
 

http://dobrich.topnovini.bg/node/516954
Снимка: www.swanbay.euВземи линк:

Коментирайте и Вие