Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
  Шабленската делегация посрещната топло в ЧЕРНАВОДА

Шабленската делегация посрещната топло в ЧЕРНАВОДА


 

Приятелски и изключително сърдечно беше приета делегацията, водена от кмета на община Шабла проф. Райна Бърдарева в румънския град Чернавода. Поводът, по който представителите на нашата община  бяха на посещение при румънските си колеги на 8 юли, бе съвместния проект „Хаманджия-Дуранкулак – първата европейска протоцивилизация“. На 26 май в Шабла се състоя първата среща между двата екипа, на която се начертаха контурите, по които проектът ще стане факт.

При откриването на срещата, кметът на Чернавода Джеордже Хънзъ изказа очарованието се от начина, по който са били приети в Шабла през пролетта и изрази твърдата си убеденост, че в Чернавода ще отговорят достойно на предизвикателството.

В своето слово проф. Бърдарева благодари за гостоприемството и каза: „За нас е чест и удоволствие да бъдем тук. При първата ни среща усетихме радушното отношение на румънските си приятели. Първото ни удивление тук бе от стария мост (мостът Ангел Салини, построен през 1895 година, дълъг над 4 км.), както и от новия мост, който наистина е грандиозен! Благодарим ви за общата работа, вашата община по население е около 6 пъти по-голяма от нашата, но и ние ще се представим на ниво, бъдете сигурни.“

Разговорът между двете страни наистина бе ползотворен, всеки от участниците взе дейно участие с предложения за инициативи за популяризиране на каменно-медната епоха и културата, която е процъфтявала на територията на Северна и Южна Добруджа по това време. Туристическият продукт, който ще се реализира след приключването на проекта бе основната дискутирана тема. От наша страна предложения изложиха зам. кметът Георги Тодоров, гл. арх. Татяна Нейкова, директорът на ЗОЦ Шабла Даниела Тодорова и ст. експ. КИН в община Шабла Илиян Христакиев.

Кметът Джеордже Хънзъ представи директора на музея в Констанца Габриел Кустура, който сподели своите идеи за развитието на начинанието. Дияна Барбулеску (отговорник за проекта от страна на община Чернавода) и консултантът Ирина Фригою също казаха своята дума.

След края на ползотворния диалог кметът Хънзъ лично разведе своите шабленски гости из града, като им показа забележителностите му. Атомната централа, мостовете над Дунав, над 100 годишният музей бяха само част от атракциите, на които шабленци се насладиха. Видяхме и двете старинни сгради, които след предстоящ ремонт ще бъдат музей и възстановена енеолитна пещ за печене на глинени съдове.

На изпроводяк проф. Бърдарева покани румънските домакини на вече традиционния за нашия град Празник на плодородието на 14 септември.
Снимка: www.shabla.infoВземи линк:

Коментирайте и Вие