Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Шопската салата е деликатес №1 в Европа

Шопската салата е деликатес №1 в Европа


 

Европеецът дава мило и драго за българската шопска салата. По името й си личи, че произхожда от Шопския край, но истината е, че е кулинарен микс от няколко култури, живяли по земите ни. Предполага се, че комбинацията от краставици, домати, лук и сирене, която е най-добрата притурка за ракията се е появила от влиянието на турските и гръцките традиции, завещани на България от робски времена.
Оказва се, че всичко, което едно българско дете може да намери в градината и двора на село и се приготвя с не особено голям майсторлък се услажда на европейските ни „съграждани” повече от мусаката и дюнера в Турция, доматените кюфтенца в Гърция, италианската паста, префърцунените и безвкусни английски закуски и руската сельодка с водка. И това не е просто догадка, а официална информация от последната анкета, проведена от Европейския парламент. Допитването се провеждаше на официалната страница на ЕП във фейсбук и приключи часове преди края на изборите за нов Европейски парламент.

За нашенската шопска салата са събрани 19 502 гласа, което я прави номер едно сред най-желаните вкусотийки за хапване. След българската гордост застава една литовска – супа от цвекло. В нейна полза са дадени едва 6 016 гласа. Веднага след тях се подреждат румънските зелеви сърми, словашките кнедли и гръцките лозови сърми. Страната ни се кандидатира за класацията "Вкусът на Европа" с десетки ястия като пълнените чушки и гювеча, но истината е, че няма чужденец, който да е минавал през България и да не е оставал възхитен от традиционната кухня на това райско късче земя.
Снимка: assets.kulinaria.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие