Пон, 15- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Ще се търси връзка между фирмите, правили горски заменки

Ще се търси връзка между фирмите, правили горски заменки


 

Министерството на земеделието трябва да провери дали лицата и фирмите, участвали в горски заменки по времето на кабинета "Станишев", са свързани по пряко помежду си. Такава препоръка е отправила Европейската комисия, след като от ведомството я запознали с действията си по казуса, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Миналата година Брюксел реши, че заменките на горски територии, основно от типа "кон за кокошка" са неправомерна държавна помощ. България има срок от ЕК до септември 2015 г. да преоцени договорите за продажбата на гори от държавния фонд на близки до тогавашната власт фирми или да анулира сделките. Ако това не стане, държавата ни ще бъде изправена пред Европейския съд. Решението на Брюксел засяга 1185 имота.

Коментарите на Брюксел са в следствие на подадена жалба до ЕК срещу меарките, прилагани от правителството за възстановяване на неправомерната държавна помощ. В сигнала се посочва, че част от собствениците, които попадат в списъка за допустима държавна помощ (до 200 000 евро), участват и в други юридически лица, страни по сделки за замени, предмет на решението на ЕК. По този начин отпусната им помощ от държавата надвишава максималния допустим праг. Приложени са и документи в защита на твърденията в жалбата.

В момента Министерството на земеделието се опитва за втори път да избере фирма, която да направи оценка на заменените имоти, за да се прецени размерът на държавната помощ, получена от отделните фирми. Първият опит за избор на фирма бе прекратен през януари. Причината е, че двама от тримата оценители на единствения кандидат "Булкарго" са в конфликт на интереси. Те са част от държавните експерти, които вече са оценявали заменените на безценица горски имоти. Двете са били в състава на комисиите на Държавното горско стопанство във Варна и са одобрявали оценките на извършените заменки.

Освен това "Булкарго" не отговаря и на изискванията, поставени от възложителя.

Така на 20 март министерството стартирана нова процедура за избор на оценители, за която техническата спецификация е преработена, за да се изключи възможност за извършване на оценки от лица, участвали на някакъв етап в процеса на извършване на замените.

Дадените държавни горски имоти, които подлежат на преоценка, се намират най-вече край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив. Сред най-крупните купувачи на такива терени са фирмите "Ол Сийз Пропърти 2" и "Трейшън клифс енд спа резорт", където акционер е рекламният и медиен бос Красимир Гергов, които са сред инвеститорите в голф комплексите край Балчик. "Литекс Комерс" на захарния бос Гриша Ганчев и "Ел Ем Импекс" на енергийния бос Христо Ковачки, който бе съден за укриване на данъци, също са сред напазарувалите евтини държавни гори, които би трябвало да плащат на държавата разликата в цените.

Според изчисления на различни неправителствени организации, обявявани през годините, щетите от заменките за държавата варират от 200 млн. лева до 1 млрд. лева.

http://www.mediapool.bg/shte-se-tarsi-vrazka-mezhdu-firmite-pravili-gorski-zamenki-news232255.html
Снимка: www.dreambulgaria.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие