Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Синдикати: Има опасност Североизточна България да остане без ток през зимата

Синдикати: Има опасност Североизточна България да остане без ток през зимата


 

В следващите месеци има опасност Североизточна България да остане без ток и да има  чести сривове в електроснабдяването. Причината е, че дружеството, което отговаря за региона – Енерго про, повече от 2 години не е направило инвестиции за ремонт и подмяна на наличната мрежа. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на Независимата синдикална федерация на енергетиците инж. Божидар Митев.

Синдикатите ще поискат от ДКЕВР да отнеме лиценза на Енерго про заради редица нарушения в трудовото законодателство и неспазването на поетите ангажименти в лицензионния договор. Според тях поведението на ръководните органи в компанията е мутренско и рекетьорско.

„Вчера проведохме среща с новия енергиен министър Теменужка Петкова. Споделихме, че според нас има достатъчно основание институциите в България да стартират процедура по отнемането на лиценза за Енерго про. В лиценза има императивни изисквания за спазването на българското законодателство, а ние сме свидетели как то системно се нарушава. Служители се уволняват неправомерно, синдикални лидери се заплашват, а инвестициите за 2 години са нулеви. Ако това продължава и държавата не се намеси, съществува реална опасност в Североизточна България да има срив в електроснабдяването. При първия сняг  точно този район на страната имаше най-големи проблеми. За целия регион аварийни екипи има само във Варна. Няма го и задължителния държавен резерв за определени екстремни ситуации. Търпимост спрямо Енерго про е недопустима. Няма друга компания в енергетиката с подобен тип поведение“, обясни Митев.

Синдикатите алармират, че ръководните органи в енергоразпределителното дружество системно нарушават основни трудови права. След нощни смени на сутринта работниците отново са на работа, без да са минали задължителните по закон 12 часа. Не им се заплаща и извънреден труд.  „Колегите споделиха, че сега им раздават летните дрехи. Нито имат инструменти, нито облекло. Няма готовност на екипите да реагират при аварийна ситуация, защото не разполагат с нужния ресурс. Техниката е амортизирана и остаряла, нуждае се от смяна.  Служителите нямат мотивация, защото не знаят дали няма да бъдат уволнени“, допълни председателят на НСФЕБ.

От синдикалната федерация очакват до края на годината броят на уволнените служители в Енерго про да достигне 250 души от общо 2450. „Това са повече от 10%. Голяма част от тях са квалифицирани кадри и се гонят заради ясната им позиция и несъгласие със случващото се в компанията. Има и наши лидери по места, които са уволнени заради синдикалната си дейност“.

На пресконференцията присъстваше и представител на служителите в Енерго про Росица Пенчева. Тя потвърди казаното от синдикалния лидер и обясни, че от компанията не осигуряват най-наложителни материали и пособия, както и, че не са предвидени никакви средства за инвестиция. „Не се изрязват дърветата, които се намират в близост до електропроводите. На работниците не са осигурени дрехи според сезона, няма и резервно облекло. Кабелите по мрежата са кърпени и няма средства да се подменят“, каза Пенчева.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1361080
Снимка: www.bg.all.bizВземи линк:

Коментирайте и Вие