Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
SOS промоции за руски туристи

SOS промоции за руски туристи


 

Турция ни цака с лесни визи и ниски цени, у нас отливът чупи рекорди
До -40% за записвания през април, надеждите са за last minute резервации
Загърбиха ли руснаците българското море? И ще опустеят ли плажовете ни това лято, ако не дойдат братушките? Тези въпроси звучат риторично след катастрофалните резултати от ранните записвания за 2015 г. Как хотелиери и туроператори ще се опитат да спасят сезона? И имат ли алтернатива руските туристи? "Стандарт" потърси мнението на бранша по Северното Черноморие.

Изключително сложна и динамична е обстановката на туристическия пазар, казват от бранша по Северното Черноморие. "Вече има записани от руските пазари, но се отчита забавяне", казва Красимира Стоянова, ръководител на руски пазар в най-големия туристически комплекс в региона Албена. "Много са факторите, които оказват влияние. Освен политическият момент има и сериозен икономически. Докато през миналата година около това време 47 рубли бяха 1 евро, впоследствие инфлацията стигна до ниво от 80 рубли за евро, а в момента е от порядъка на 61-62 рубли за евро. Всичко това води до несигурност у хората. Друга причина е това, че миналото лято
имаше масови фалити на туроператори
в Русия и днес вече имаме по-малко играчи на пазара, което неминуемо води и до по-малко туристи. Все още не са обявени и договорите с авиокомпаниите, а и липсата на средства не може да гарантира плащането на аванси", очертава ситуацията Стоянова, като добавя, че все пак бизнесът в България е обнадежден, тъй като се наблюдава слабо раздвижване на пазарите. Тя пояснява, че руски пазар включва туристи както от Русия, така и от Украйна, Беларус и Молдова. Надеждата на "Албена" е да привлече повече туристи през лятото именно от страни като Беларус и Молдова. От тези страни миналата година са имали чувствителен ръст в курорта. "Голяма част от туристите от Молдова, които са почивали в Одеса, се насочват към България. Защото нашите курорти предлагат оферти на цени, които са изгодни за тях. Отливът от Украйна е обясним с поевтиняването на националната валута - гривня. Сривът е голям - до кризата 8 гривни бяха 1 долар, докато сега 1 долар е 24-25 гривни", казва Стоянова. Според нея основно записванията от руски пазари ще са в последната минута заради изчакването, което се наблюдава и забавянето на обявяване на летателни планове и брой седалки на по-ниско тарифните полети на авиокомпаниите. Надежда, че лятото откъм рускоговорящи туристи няма да е пълна катастрофа, дава и фактът, че резервиралите вече почивка
не намаляват престоя си
в страната - между 14 и 20 дни, а запазват времетраенето на ваканцията си за сметка на категорията на хотела. "За да се поместят в бюджетите си, предпочитат по-нискокатегорийни хотели, показва статистиката на ранните записвания", казва Стоянова.
"Албена" разчита на личните контакти, които ще са и основни по време на предстоящите големи туристически изложения в Русия. "Надяваме се да успеем да привлечем гости, защото конкуренцията е голяма. Турция освен че обяви, че дава визи при влизането в страната, вече от седмица-две ще осигурява и банки, които конвертират на място рублата към турската лира и така почивката на туристите им излиза по-евтина", добавя Стоянова. И Турция, като Египет, е обявила субсидиране на седалки в самолетите, за да гарантира заетост и работа на туристическия си бранш, уточнява още Стоянова. Освен по-лесни и евтини визи, Анкара гарантира и специални, по-изгодни цени за гостите от Русия.
Пред сериозна угроза е сезонът и в Кранево, не крие кметът на курорта Румен Николов. Селището е предпочитано предимно за детски туризъм, като ежегодно се провеждат 5-6 фестивала. "По това време на годината обикновено са уредени 8-10 хиляди визи за летните месеци, докато тази година
засега са едва около 1000 визи
Липсата на туристи ще окаже сериозно влияние върху икономиката на селото, тъй като това е основният отрасъл и начин за препитание на хората тук. Преди седмица-две община Балчик се представи на туристическа борса в Белград, но и от там засега няма записвания", притеснява се Николов.
Като мярка за оцеляване и спасяване на сезона браншът предприема всичко по силите си, уверява и председателят на регионалната браншова структура на БХРА Димитър Димитров. За разлика от други години, за лято 2015 ще има намаление от цените на пакетите и през април, като цените ще са по-ниски с 15-20 на сто. По принцип отстъпките за най-нетърпеливите и досетливи туристи се дават до края на февруари. Досега офертите за ранните записвания се предлагат на цени с 30-40 на сто по-ниски. Хотели от Слънчев бряг, Златни пясъци, вече са обявили, че и през април ще предлагат пакети за руски туристи с 30 на сто по-ниска цена, каза Стоянова.

http://www.standartnews.com/biznes-turizum/sos_promotsii_za_ruski_turisti-276901.html
Снимка: www.standartnews.comВземи линк:

Коментирайте и Вие