Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Стартира програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България

Стартира програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България


 

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще открие утре /25 март/ първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България за периода до 2020 година. По време на него ще бъдат одобрени насоките за кандидатстване, което ще даде възможност през месец април да стартира подаването на проектни предложения за финансиране по програмата.
На следващия ден /26 март/ заместник-министърът ще обяви официалния й старт. Тогава ще бъде отворена и първата покана към потенциалните бенефициенти за подаване на проектни предложения, които могат да получат финансиране по Българо-румънската програма. Пред участниците ще бъдат представени параметрите на програмата и насоки относно кандидатстването, включително примерния бюджет и времевата рамка за изпълнението на един проект.
Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 е една от общо петте програми на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество, в които Република България ще участва през периода 2014-2020 г. Ресурсът, с който двете страни ще разполагат за финансиране на съвместни проекти до 2020 година, възлиза на 258,5 млн.евро.  От тях близо 216 млн. евро се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие и около 43  млн. евро национално съфинансиране от двете държави.

15-те региона, участващи в Interreg V-A Румъния—България, са:
  • в България: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич
  • в Румъния: Констанца, Кълъраш, Гюргево, Телеорман, Долж, Мехединци, Олт
Снимка: www.agenda-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие