Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Странният случай "Болата", или етюд със стари декори

Странният случай "Болата", или етюд със стари декори


 

Участниците в срещата - от дясно на ляво: кметът на с. Българево Георги Георгиев, кметът на Каварна Нина Ставрева, областния управител на Добрич Детелина Николова, зам.-министър Бойко Малинов и Мирослав Каругеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ.
Фотограф: Спас Спасов

Декорът от последната сценка на самодейната трупа в с. Българево все още не е свален от читалищната сцена. Сигурно е била смешна - действието се е развивало в стая със съдрани тапети и старо радио, зад тезгях от хоремага на с. Сливово и край гише в пощата.

Вчера този декор беше избутан по-встрани. Трябвало е място за гостите, с които жителите на селото имаха среща. - зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, кметът на Каварна Нина Ставрева, областния управител на Добрич Детелина Николова и Мирослав Калугеров, директор на Дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ. Пред 600 души, изпълнили читалищната зала до последния ред на балкона, те трябваше да дадат отговор на въпроса: Защо в края на май пътят към близкия залив Болата беше блокиран с бетонни прегради? А след това да обещаят, че след като хората от селото сами ги премахнаха, няма да ги сложат отново.

Речено - сторено! 

Според сценария на срещата жителите на Българево изляха болките си, че "софианци са сложили бариери навсякъде" и че спреният достъп до плажа ще остави селото без туристи, а рибарите без препитание. Зам.-министър Бойко Малинов обясни, че поставените прегради е трябвало да защитят резервата. Накрая, както се очакваше, областния управител Детелина Николова обеща, че прегради повече няма да има до изработването на окончателно становище за неговото бъдеще.
Но сред ведрия шум на всеобщото удовлетворение от срещата без отговор остана ето, този въпрос:
Защо след като Болата е част от резервата "Калиакра" още от 1980г. (според зам. министър Бойко Малинов) МОСВ е взело решение да го защити от автомобилите и туристите едва сега - 26 годни по-късно и то точно в началото на предстоящия туристически сезон.

Едно решение на Адмиинстративния съд в Добрич от началото на т.г. вероятно крие

премълчания отговор

То е взето във връзка с жалба, подадена от собственика на Едноличен търговец "Анелия - Юлиана Борисова". Възражението е срещу заповед на началник на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Добрич от юли м.г. С нея той е наредил "спиране на незаконен строеж - заведение за обществено хранене", стопанисвано от споменатия едноличен търговец.
Според строителния контрол заведението е изградено без необходимите книжа, на самия плаж Болата и върху пясъчни дюни, където всякакво строителство е абсолютно забранено. В същото становище е посочено, че ресторантът попада и в охранителната зона на археологическия резерват "Калиакра", което е още едно основание за разрушаването му.
Повод за за поисканото разрушаване става сигнал на МОСВ от 1 декември 2014г. (по-малко от два месеца след проведените тогава парламентарни избори). Той е изпратен на ДНСК – София на 6 юли м.г., а според съдържанието му ресторантът е построен върху терен - изключителна държавна собственост.
В сигнала на МОСВ е посочено също, че в периода 2009г. -2014г. РИОСВ е извършила многократни проверки, "при които е установено наличието на

120 кв.м. бетонов фундамент

излят на плажа, върху който е изградено заведението. През същия период МОСВ и РИОСВ са давали няколко предписания за премахване на обекта. Тогавашният кмет на Каварна Цонко Цонев обаче отказал да събори ресторанта с мотива, че той попада в охранителната зона на археологически резерват "Калиакра". По тази причина премахването било в компетенциите на ДНСК, а не на общината.

Според материалите, приложени към делото на добричкия Административен съд за изливането на бетона върху дюните на Болата е послужило разрешение от 2008г. То е за поставяне на

преместваем павилион от 120 кв.м. 

само за срок от три години. Документът е издаден от тогавашния главен архитект на Каварна Юлиан Илиев.

През септември 2011г. той беше арестуван заедно с началника на отдел "Териториално и селищно устройство" в община Каварна Десислав Костов. В съобщение на МВР по този случай се казваше, че двамата "са извършили много престъпления с цел облагодетелстване чрез придобиване на имоти общинска собственост на цени далеч под пазарните".

Четири години по-късно Варненският Окръжен съд определи за Костов петгодишна условна присъда, а на Илиев бе наложена административна глоба от 3 хил. лв.

Кореспонденция между община Каварна, ДНСК, НСК - Добрич, МОСВ, областния управител на Добрич и дори Пристанище – Варна, която е приложена към делото, показва, че спорният обект е бил предмет на множество проверки в периода 2010 – 2014г. Във всички писма той е описан като действащо търговско заведение.

Специално назначената съдебнотехническа експертиза потвърждава, че ресторантът "няма характеристиките на преместваемо съоръжение, тъй като е трайно прикрепено към земята с железобетонни панели". Според вещото лице обаче строителството на ресторанта "е приключило отдавна и той е бил ползван интензивно от няколко години, поради което към датата на проверката, извършена от ДНСК (през 2015г.) е бил завършен".

Именно в тази, последна констатация Административният съд в Добрич намира основание да отмени заповедта за премахване на незаконно построения ресторант.

Според взетото решение, разпоредбите на закона се прилагат "само при наличие на незаконно извършващи се строително монтажни работи към момента на съставяне на констативния акт и издаване на заповедта за премахването им". Навсякъде в официалните документи от проверките обаче ресторантът е представен като завършено заведение за обществено хранене. "В тях никъде не се споменава за извършвано ново строителство", пише в мотивите на съда. Така той констатира, че на защитения плаж Болата "фактически

няма строителни дейности

чието изпълнение следва да бъде спряно".

За тази съдебна развръзка по време на вчерашната среща в читалището на с. Българево не остана време. Затова не стана ясно и защо в продължение на девет години никой в кметството на Каварна не е разбрал, че върху дюните на Болата е лят бетон и вместо преместваем павилион там е построен ресторант. Но пък всички си тръгнаха разтоварени. При това с пълно основание.
За ЕТ "Анелия - Юлиана Борисова", собственик на незаконно построеното заведение, новият сезон току-що започна успешно.

За собствениците на хотели и квартири в Българево - също. Гостите им пак ще паркират колите си на пясъка в Болата. А между тях рибарите от Каварна и околните села все ще намерят място и за лодките си.

Спокойно ваканционно лято предстои и в МОСВ. След успешната мисия на зам. министър Бойко Малинов хората в селото са вече спокойни. А краен срок за окончателно решение по съдбата на защитената територия - няма.
 

Сцената на читалището в с. Българево след срещата
Фотограф: Спас Спасов

Така свърши срещата. След нея на сцената в читалището на с. Българево останаха две празни маси с чисто нови басмени покривки. Малко по-встрани - тезгях от хоремага в с. Сливово, съдрани тапети и старо радио - от последното представление на местните самодейци.
До другия спектакъл!

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/06/08/2773481_stranniiat_sluchai_bolata_ili_etjud_sus_stari_dekori/
 
Снимка: dobrich24Вземи линк:

Коментирайте и Вие