Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Тетият празник на плодородието в Шабла - пищен и весел

Тетият празник на плодородието в Шабла - пищен и весел


 

Вити пити, дъхав мед, руйно вино, налети гроздове, ароматни ястия и… музика, танци, усмихнати хора – така изглеждаше тазгодишният, трети Празник на плодородието, който се проведе на 13 септември в Градския парк. За пореден път местните стопани доказаха, че от добруджанеца няма по-добър домакин – когато дойде до това да ти завърти погача, да ти сготви вкусно, да ти нареди маса, да те посрещне с тертип. Щандове, аранжирани с умение, вкус и въображение, посрещнаха стотиците жители и гости на Шабла в следобедните часове на слънчевия септемврийски ден. Във фиестата на изобилието се включиха представители на всички населени места в общината и редица институции.

Както и в предходните години – майсторът на черпака Ути Бъчваров мина край всяка „маса“ и беше истински затруднен да определи най-добрите от местните кулинари. Все пак в края на обиколката си с хумор и добро настроение в компанията на кмета Райна Бърдарева телевизионерът с престилка раздаде награди на онези, които успяха да го впечатлят. Той не пропусна да похвали кметския екип за създадената хубава традиция и обяви, че записва филм, посветен на празника, който скоро ще бъде завъртян на малкия екран. Накрая покани всички присъстващи да опитат от лютеницата по специална рецепта, която по време на целия следобед къкри в огромен чугунен съд.

И като на празник – песните и надиграванията не спряха до залез слънце. На сцената се изявиха шабленските танцови състави „Бърборино“ и „Българка“, градския камерен хор, детския ни мажоретен състав, фолклорните групи към читалищата в Шабла и селата Горун, Крапец и Ваклино, певчески формации от Добрич и Спасово, пенсионерите от клуб „Надежда“ в Шабла. Накрая популярният изпълнител Иван Дяков зарадва почитателите на родния фолклор с подбор от обичани народни песни. И си казахме – „до нови срещи“. До следващия Кръстовден, до следващия празник на хората, които знаят как да се грижат за земята си, да вземат най-доброто от нея и да го претворят в радост за небцето и душата.


Снимка: www.shabla.infoВземи линк:

Коментирайте и Вие