Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Тодор Живков платил на Румъния Ботаническата градина в Балчик

Тодор Живков платил на Румъния Ботаническата градина в Балчик


 

“Ботаническата градина е уникално историческо място, паметник на градинското парково изкуство. Тук се срещат миролюбиво две нации - румънската и българската.” Това разказва директорът на Университетски ботанически градини на Софийския университет д-р Красимир Косев. Той е записал историята на божественото място от първия директор Никола Минчев, който е ръководил и най-старата ботаническа градина в София.Изборът да се създаде лятна резиденция на румънската кралица Мария в Балчик не се дължи единствено на красотата на местността. Построяването на извънстоличен дворец символизира присъединяването на Южна Добруджа към пределите на Румъния. В началото на XX в. местността на югозапад от Балчик, известна като Трите воденици, е описвана като “закътана край морето низина с вековни дървета”.

През 1940 г. с Крайовската спогодба бившата резиденция е преотстъпена на България. След 9 септември 1944 г. мястото е предоставено на научните работници и на културните дейци като място за отдих, но постепенно западнало. Тогава към Балчик проявили интерес от УБО. Генерал оттам заявил категорично, че щом не се стопанисва добре,

УБО ще вземе

резиденцията

за правителствени нужди. Това стреснало учените и творците. Замислили се как да вдигнат нивото. Затова се обърнали към тогавашния ректор на Софийския университет акад. Даки Йорданов, известен ботаник, дългогодишен директор на Института по ботаника и ръководител на катедрата по ботаника. Всъщност именно той предложил мястото да се превърне в ботаническа градина, разказва още д-р Косев.

Ботаническата градина е открита със заповед на министъра на културата на 27 юли 1955 г. На Алма матер е предоставен целият парк с разсадника и стопанския двор. Администрацията и лабораториите на учените от Софийския университет се намират в бившия гараж на кралицата. Вилите към двореца и сега се ползват като почивна станция от Министерството на културата.

Интересен факт е, че през 1961 г. Министерският съвет се разпоредил имотът да бъде платен на румънската държава. Това не е било нужно, защото по смисъла на Крайовската спогодба и произтичащото законодателство земята е била собственост на българската държава. Затова обаче се разбрали тогавашните лидери Тодор Живков и Николае Чаушеску, които се срещнали на лов. С парите, които Румъния получила, построила голямото си посолство на бул. “Ситняково” в София. “Това е бил доста мъдър ход на Тодор Живков, така че румънците никога да не могат да претендират за този имот. Живков завинаги е приключил всякакви евентуални опити този въпрос да бъде поставен отново”, коментира директорът.

Д-р Красимир Косев и студенти от специалността румънска филология направили задълбочено историческо изследване за създаването на парка, ровейки се в националните архиви на Румъния. Прегледали над 2000 архивни единици.

Д-р Красимир Косев е горд с огромната колекция на Ботаническата градина. Тя се простира на площ от 194 декара и разполага с колекции с над 4600 вида. Градината е паметник на културата, защитена местност по Закона на защитените територии и спасителен център по Вашингтонската конвенция CITES.

Създадени са ландшафтно-архитектурни похвати от градините на маврите с алейно засаждане на кипариси, които са донесени от разсадника на “Аязмото” в Стара Загора. Гръцките ели са от разсадника на резиденция “Евксиноград”. От София са докарани

с военни камиони

едроразмерни

кактуси,

които слагат началото на втората по брой видове колекция от кактуси в Европа след тази в Монако. “Правим последни преброявания и смятаме, че имаме по-голямо видово разнообразие и гоним първото място. Преди години направихме постоянна експозиция по примера на “Кюгардънс” в Лондон. Има преход от два вида тропици - сухи и средиземноморски условия, обяснява д-р Косев. Има гинко билоба, метасеквоя, бонбонено дърво.

Преди 2 години градината се сдобила с 500 вида орхидеи, конфискувани на митницата в Добрич Растенията, внесени незаконно от Шри Ланка, се развиват отлично под грижите на ботаниците.

На 60 години сме, но не сме в пенсионна възраст, за градина това са прекрасни зрели години, шегува се директорът д-р Красимир Косев, който единствен у нас има диплома от Кралските ботанически градини в Лондон. Освен от Софийския университет има магистърска степен и от Манчестър, а преподава и в Аграрния университет в Пловдив.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/252186_%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D1%87%D0%B8%D0%BA
Снимка: c2.24chasa.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие