Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Total избра сондажния кораб, който ще проучва "Хан Аспарух"

Total избра сондажния кораб, който ще проучва "Хан Аспарух"

Инвестиционната програма на дружеството предвижда да вложи общо 260 млн. долара за проучване на залежите в терена, чиято площ е 14 220 кв.км.

 

Търгът за избор на сондажен кораб, който да започне проучванията за търсене на нефт и природен газ в дълбоките води на Черно море в блок "Хан Аспарух", е приключил. Това съобщиха от френската компания Total, която в консорциум с OMV и Repsol спечели правото да проучва територията. Оттам посочват също, че първият сондаж ще започне най-рано в средата на февруари. Това трябваше да стане още през тази година, но заради ниските цени на петрола плановете бяха отложени. От Total обаче бяха категорични, че не се отказват от проекта и че продължават с процедурите, за които вече не се изисква обявяването на обществена поръчка.

Модерно оборудване

Споразумението за използването на сондата Noblе Globetrotter II (GT II), която е собственост на американската Noble Drilling Holding LLC, е било подписано на 1 септември.
Това е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора, съобщават от компанията. 

В очакване 

GT II в момента се намира в Западна Африка, след като наскоро е завършил сондаж в Черно море. Корабът поддържа съвременни сондажни технологии и е показал отлично ниво на безопасност при работа. Очаква се сондата да започне прокарването на първия проучвателен сондаж POL-1 на територията на "Хан Аспарух" между средата на февруари и май 2016 г. Плановете са в потенциалното находище да бъдат направени общо два сондажа. Инвестиционната програма на дружеството предвижда да вложи общо 260 млн. долара за проучване на залежите в терена, чиято площ е 14 220 кв.км.
Подписването на споразумението за сондажния кораб е ключов момент в проекта "Хан Аспарух" и "Тотал Е&П България" и партньорите на компанията в проекта – "ОМВ Офшор България ГмбХ" и "Репсол България Б.В.", са решени да осъществят този предизвикателен проект, който би могъл да бъде от национално значение за България, тъй като може да допринесе за енергийната диверсификация на страната, се казва  в тяхно съобщение. 


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/09/10/2607478_total_izbra_sondajniia_korab_koito_shte_prouchva_han/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие