Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
XVII-ти Добруджански фолклорен събор „Богородица“ в Генерал Тошево

XVII-ти Добруджански фолклорен събор „Богородица“ в Генерал Тошево


 

С фолклорни събори като “Богородица” България ще я има

При огромен зрителски интерес, страхотно слънчево време и чудесна организация премина седемнадесетото издание на Добруджански фолклорен събор “Богородица”. Най-голямото културно събитие в календара на Община Генерал Тошево се проведе по утвърдена вече традиция в лятното кино на градския парк през последния уикенд на месец август. Форумът, който е записан и в Националния културен календар, събра повече от 70 състава за изворен фолклор и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Специални гости на събитието пък бяха формациите от село Новотраяни (Болгардски район – Украйна), град Тараклия (Молдова), град Негру Вода (Румъния) и село Албата (район Тараклия – Молдова). Присъствието на фолклорните ансамбли от Украйна, Румъния и Молдова превърна събора в едно незабравимо преживяване за всички гости и участници.
Дълго чаканият културен форум беше официално открит в съботния ден от зам.-кмета на Община Генерал Тошево Георги Георгиев, веднага след отслужването на празничния водосвет от отец Тодор. Събитието беше уважено още от кмета на града Димитър Михайлов, председателят на Общинския съвет Владимир Начев, зам.-областният управител на град Добрич Ивайло Манушев, много културни дейци, гости и жители на град Генерал Тошево.
Веднага след откриването, първи на сцената се появи съставът от Клуб на пенсионера “Лазар Спасов” – село Спасово, който даде тон за начало на прекрасния фолклорен празник. Последваха няколко изпълнения на различни формации от читалищата в общината и гости от Добрич и Силистра, преди на сцената да се появят съставите от Дом на културата в село Новотраяни, Украйна и НЧ “Олимпий Панов – 1992” от град Тараклия, Молдова. Изпълненията на двете групи от чужбина определено бяха кулминацията в този първи ден на събора.
Гостите от Болградския район в Украйна буквално просълзиха жителите на града със своите песни. Фолклорният хор “Български сърца”, състоящ се от единадесет жени беше подготвил незабравим репертоар от много силни и чувствени български мелодии, които оставиха без дъх публиката в лятното кино. Чудесните гласове на дамите се издигнаха във високото и синьо добруджанско небе и заляха жителите на Генерал Тошево като топъл августовски дъжд.
След песните на дамите от Украйна, на сцената се появи фолклорният ансамбъл на НЧ “Олимпий Панов – 1992” от град Тараклия. Децата от Молдова представиха програма от близо двадесет минути, включваща разнообразни народни танци, които също предизвикаха огромен интерес сред насъбралото се множество.
По време на втория и последен ден на Добруджански фолклорен събор “Богородица”, на сцената се появиха нови два състава от чужбина. Този път гости бяха ансамблите от румънския град Негру Вода и село Албата, район Тараклия в Молдова. Младежкият танцов ансамбъл от румънската община-партньор показа на публиката как се съхранява фолклорното богатство на региона. И двете формации вдигнаха на крака всички присъстващи с изпълненията си, а по всеобщо мнение, най-висока оценка за представянето си заслужават децата от ансамбъл “Асорти” от село Албата.
Добруджански фолклорен събор “Богородица” няма конкурсен характер, но въпреки това интересът към него вече седемнадесет години продължава да бъде много голям. Целта на форумът е да се насърчи връзката между поколенията за предаване на ценностите на народното творчество. Да опази, съхрани и популяризира фолклорното богатство на Добруджа. Да създаде мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности и не на последно място да стимулира интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество.
Снимка: toshevo.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие