Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Започна прибиране на колекцията от кактуси в Ботаническа градина - Балчик

Започна прибиране на колекцията от кактуси в Ботаническа градина - Балчик


 

За поредна година атрактивните гиганти се прибират за зимните месеци в закрита оранжерияТрадиционно, в средата на месец октомври, започна прибирането на летния дисплей от едроразмерните кактуси и сукуленти, експонирани на площ от 900 кв.м и втората по големина и видов състав колекция, след тази в княжество Монако. Растенията, които през летните месеци, от април до октомври, са разположени в „Божествена градина“ и привличат вниманието на посетители със своите внушителни размери ще бъдат прибрани в оранжерия при температура не по-ниска от 12 °С. Служители на градината пренасят на ръце огромните растения, които обаче са много крехки и лесно може да бъде нарушена целостта им. Истинско изпитание е пренасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма.
Началото на колекцията е поставено в средата на 60-те години на миналия век, когато със съдействието на акад. Даки Йорданов, създател на Университетска ботаническа градина - Балчик, кактусите са транспортирани от Софийската ботаническа градина до Балчик - с конски вагони, в страхотна жега. Растенията тогава са били на около 10 години. Сред тях e имало и такива, с размери от сантиметри до метър. Сега посетителите целогодишно могат да се запознаят с топлолюбивите видове каксуси и сукуленти, представени в Експозиционна оранжерия, открита през 2012 г.
Университетска ботаническа градина – Балчик се гордее със своята колекция, наброяваща 3450 вида, от които 1770 кактуси и 1680 сукуленти. Университетска ботаническа градина - Балчик тази година празнува 60 години от своето създаване и е научна, образователна и културна институция с ясно определени приоритети, член е на Световния съвет на ботаническите градини BGCI, на Европейския консорциум на ботаническите градини, на ICOMOS, спасителен център е по CITES за Източна България. За нас е много важно да се развиваме постоянно и да обогатяваме колекциите с нови видове, за да могат посетителите да се запознават с красотата и колорита на заобикалящата ни флора. 
Снимка: www.ubg-bg.comВземи линк:

Коментирайте и Вие