Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Свят
Сблъсъци на летището в Донецк убиха над 30 проруски активисти

Сблъсъци на летището в Донецк убиха над 30 проруски активисти


 

13 часа време са дали украинските военни на проруските активисти да се изтеглят от международното летище в Донецк преди да започнат кървавите сражения. Веднага след изтичането на ултиматума униформените, изпратени от властите в Киев са атакували безпощадно натрапилите се сепаратисти, опитали да превземат летище „Сергей Прокофиев” в автономната област, информира Би Би Си. В резултат на сблъсъците са загинали най-малко 30 души от групата на сепаратистите. До кръвопролитието се стигнало след вчерашните опити на врага да окупира аерогарата и да контролира пристигащите и заминаващите самолети с цел да се упражни натиск върху правителството в Киев.
 
На място пристигналите въоръжени до зъби военни открили стрелба срещу врага пред погледите на беззащитни граждани, а след това откарали труповете в местна болница.
Летището е било затворено още в понеделник сутринта. Атаките са продължили и снощи. Местни жители разказват пред медиите, че откъм пистите се чували експлозии и тътени от изстреляни куршуми, които силно им подсказвали, че се води война. Украинци споделят, че сепаратистите са успели да свалят хеликоптер и да обстрелят два Су-25, които заедно с два МИГ-29стреляли в района предупредително. Новият президент на Украйна Петро Порошенко даде обещанието, че конфликтите и сблъсъците няма да спрат на изток, докато врагът не бъде изгонен. По думите на държавния глава антитерористичните операции ще отнемат не месеци, а само часове.
 
 
Снимка: news.bbcimg.co.ukВземи линк:

Коментирайте и Вие