Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Днес е денят на детето

Днес е денят на детето

Днес е международният ден на детето – 1 юни. Също така днес МВР стартира традиционната полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Предвижда се в дните на планирани ученически празненства за края на учебната година (30-31 май, 13-15 юни и 30 юни 2014г.) да се проведат специализирани операции.

 

Засилено полицейското присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; използването на защитни каски, колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства (велосипеди) по тротоари или пешеходни пътеки.

На 1 юни - Международният ден на детето, ще се засили контролът по спазване на скоростните режими в населените места, като на оживени кръстовища в пиковите часове служителите на пътна полиция ще осигуряват безопасно преминаване през пешеходните пътеки.

Четири деца и юноши до 17-годишна възраст са били ранени за периода от 1 юни до 30 септември миналата година при пътни инциденти във Великотърновска област, показва статистиката на Областната дирекция на МВР. За щастие загинали няма. Потърпевшите в два от случаите са били пътници в автомобили, един пешеходец и един водач. Най-често жертва на пътни инциденти стават деца на възраст от 10 до 17 години.
От началото на тази година до 30 април в региона са регистрирани два случая, в които при пътни инциденти са пострадали непълнолетни. И в двата случая те са били пешеходци до 6 години и във възрастовата група от 10 до 14 години. Най-често причините за възникване на пътни инциденти с участието на деца са неосигуряване на предимство от страна на водачите на автомобили, превишена и несъобразена с пътните условия скорост и неправоспособност.

С цел намаляване до минимум на пътния травматизъм с участието на деца, особено в периода на лятната ваканция, от „Пътна полиция" - Велико Търново апелират към родителите да не оставят без надзор децата с велосипеди. Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Особено голям риск крие карането от неправоспособни юноши или на технически неизправно возило, предупреждават от полицията. От там напомнят, че скутерите са всъщност мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност / категория "М"/, както и ползване на защитна каска от водача./БЛИЦ
Снимка: ed21c.pbworks.comВземи линк:

Коментирайте и Вие