Събота, 2- ри Март
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Фермерите ще трябва да плащат такса при движение на техниката по пътищата

Фермерите ще трябва да плащат такса при движение на техниката по пътищата


 

Допълнителна логистична и финансова тежест за земеделските производители. До това според Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще доведат предложените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изменения в наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства. Причината е, че в проекта за промени на Наредба №11 се въвежда изискването за всички земеделски стопани, независимо от габаритите на техниката им, да плащат годишна такса, да осигуряват два съпровождащи автомобила и машините да се движат само през деня.

Разширяване на контрола
От НАЗ припомнят, че досега само за извънгабаритните пътни превозни средства с широчина над 3.50 м е съществувал разрешителен режим и се е налагало съпровождане. От асоциацията смятат, че така предложеният от МРРБ проект е невъзможен за изпълнение, а новите изисквания ще блокират работата на земеделските производители на полето.
 
В декларация на браншовата организация се посочва също, че изискването за два съпровождащи автомобила отпред и отзад, които са по-ниски от всяка земеделска машина, няма да доведе за подобряване на сигнализацията за движение на същата. Напротив, ще доведе до увеличаване на бавно движещите се участници в движението (до 25 км/ч за комбайни), удължаване на бавно движещата се колона, затруднено и рисково изпреварване на бавно движещи се превозни средства, а всичко това са предпоставки за увеличаване вероятността за пътнотранспортни произшествия.

Според сегашните разпоредби поради големия обем и височината на специфичната земеделска техника машините са оборудвани с една мигаща жълта светлина, а на някои има и по две (комбайните са с по три - две отпред и една отзад). Това се явява доста добра сигнализация, каквато е практиката в цяла Европа, смятат зърнопроизводителите.

Промените ще затруднят допълнително движението
В жътвената кампания участва цялата налична техника в едно стопанство и при придвижване всяка машина ще трябва да се придружава от по два автомобила, т.е. ще се вкарат в републиканския трафик изкуствено още два пъти повече бавно движещи се автомобили. Те дават пример с тежкотоварните камиони. Всеки ТИР, който се движи по републиканската пътна мрежа, е с подобна широчина на габарита, но за него не се налага да бъде съпровождан от два автомобила и да се движи само през деня, подчертават зърнопроизводителите.
 
Относно предлаганата забрана за движение на земеделска техника в тъмната част на денонощието НАЗ твърди, че тя е неприемлива поради спецификата на земеделската дейност. При прибирането на реколтата се работи до късно вечер и след това техниката се прибира в базите.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/23/2710496_fermerite_shte_triabva_da_plashtat_taksa_pri_dvijenie/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие