Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Граждани внесоха жалба срещу кампанията против контрабандата, спонсорирана от "Булгартабак"

Граждани внесоха жалба срещу кампанията против контрабандата, спонсорирана от "Булгартабак"


 

Група граждани внесе в Националния съвет за саморегулация жалба срещу информационната кампания против контрабандата, спонсорирана от производителя на цигари "Булгартабак". Според гражданите, сред които известни блогъри и рекламен експерт, кампанията представлява откровена реклама и нарушава националното и европейско законодателство, а също и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация.

"Замаскирана зад привидно благородна цел, а именно борбата с контрабандата, тази кампания е реално груб опит да се заобиколят всички съществуващи регулации и представлява директна реклама на единствения производител на български цигари", се посочва в жалбата. Гражданите изтъкват, че заради монополните си позиции в продължение на десетилетия името на "Булгартабак" се е превърнало в синоним на "български цигари", макар днес компанията да не е единственият им производител.

Казусът с информационната кампания, която се излъчва по националните телевизии и присъства също под формата на печатна реклама с плакати и билбордове, предизвика бурни реакции в социалните мрежи и бе силно критикувана от различни общественици. В телевизионната реклама името на "Булгартабак" е посочено като организатор, наред с Министерството на финансите, Агенция "Митници", Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 и Асоциацията на производителите на ориенталски тютюни.

"Дневник" се обърна към Министерството на финансите с въпроси за финансирането и реализирането на кампанията. Оттам бяха лаконични в отговора си: "В Националната информационна кампания, насочена срещу контрабандата, не са използвани бюджетни средства. Министерството на финансите има принципната позиция да подкрепя публични кампании за спазването на законите в държавата, каквато е посочената кампания."

В аргументите си против кампанията жалбоподателите определят като скандално присъствието на изображения на бебешки колички, майки и загатнати образи на бебета и изтъкват, че всяка асоциация на бременност и родителство с тютюнопушене е абсолютно недопустима. Според гражданите сама по себе си рекламата на цигари изобщо не бива да присъства в обществото, а държавата, която се ангажира с кампанията, би трябвало да насочва средства именно срещу тютюнопушенето и в защита на здравословния начин на живот.

"Внушението, че който пуши контрабандни цигари, подпомага трафика на хора, оръжие и наркотици, е несъстоятелно, допълват жалбоподателите. Те изтъкват, че събираемостта в държавната хазна наистина е огромен проблем, но той е на институциите и насочва именно към тяхната неспособност да си свършат работата. "Разбира се, няма как потребяващият контрабандни цигари да бъде извинен, но измиването на ръцете за пореден път от страна на тези, на които плащаме, за да си вършат работата, не може да бъде основателно оправдание за контрапосланието, което реално се подава с тази кампания, а именно "Купувайте само легални цигари на "Булгартабак", за да предотвратите цялото това зло", се посочва в жалбата.

"Внушението, че родителите ни са бедни, защото някой (ние) купува контрабандни цигари, е грозна и цинична манипулация", допълват гражданите и изтъкват, че за бедността на хората вина имат некадърните управления в годините и отказът от реформи.

Групата определя като "скандална" и партньорската роля на финансовото министерство и Агенция "Митници", тъй като тя "поощрява изгражданото с десетилетия монополно положение на "Булгартабак" и подкрепя модела КОЙ".

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/27/2460845_grajdani_vnesoha_jalba_sreshtu_kampaniiata_protiv/
Снимка: www.dnevnik.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие