Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Група от свързани фирми държи 23% от пазара на хляб

Група от свързани фирми държи 23% от пазара на хляб


 

Всяко от първите шест дружества от класацията на компаниите с най-големи продажби на хляб има оборот над 10 млн. лева. Безспорен лидер между тях е "Симид София" с приходи за 41 млн. лева. Почти 87% е делът на хляба в портфолиото на дружеството. Въпреки че общо за категорията хляб и хлебни изделия компанията отбелязва ръст, конкретно при хляба продажбите са намалели с 6.3%. Собственици на "Симид София" през "Комат 2" са Митко Караджов и Кристина Чорлева-Алексиева. Другият съдружник е "Симид 1000".
Част от група, свързаната с името на Митко Караджов, са още три компании в класацията. Специализираното в производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия дружество "Хебър" - Пловдив (трета позиция), което се управлява от Караджов и е собственост на кооперация "Симид 1000" с управляващ също Митко Караджов, отчита през 2014 г. 15 млн. лева от продажби на хляб. Друго дружество е"Симид агро" (пета позиция), регистрирано през 1998 г., отново в Пловдив, което също е собственост на "Комат 2". През миналата година компанията има лек ръст на оборота от 3%, като хлябът формира 58% от общите й приходи. "Хлебмаш комерс 95" (осма позиция) е също дружество на "Комат 2" (99.7% от капитала). Компанията, създадена през 1995 г., е намалила продажбите си на хляб и хлебни изделия спрямо 2013 г. с 15% до 5.6 млн. лева. Общо продадените количества хляб на дружествата от свързаната група в стойност са почти 74 млн. лева, или 23% пазарен дял.

С почти 12% падат продажбите на втория в класацията - "Добруджански хляб", първият приватизиран хлебозавод в страната. Негов мажоритарен собственик е Енчо Малев. Дружеството има фабрика и във Варна, където е обособено производството на специални и луксозни бутикови хлябове, кроасани и изделия от бутер и бундер тесто, както и бързо замразена продукция под марката TeigMeister. Пълнозърнестите хлябове на компанията се предлагат с марка "Вита". Хлябът формира 85% от оборота на дружеството и е единственият артикул, който отчита износ, макар и малък (130 хил. лева). От останалите по-значителни приходи компанията има от продажбата на пресни хлебни и сладкарски изделия. 

Хлябът носи 49% от общите продажби на четвъртия участник в класацията "Савимекс", които за отчетната година са 29 млн. лева. Останалите приходи на дружеството са главно от продажбата на солети и макаронени изделия. Собственик на предприятието за производство на хляб, хлебни изделия и брашно, създадено през 1991 г., е Ивелин Савов. Освен хлебозавод компанията притежава също мелница и макаронена фабрика в Добрич. Произвежда продукти под различни брандове. Под марката "Златна Добруджа" предлага солети, тостерен хляб и макаронени изделия. "Топкрок" е друг бранд, под който се разпространяват солети, произвеждани по немска технология. Създадени основно за експортния пазар са марките "Сави стикс" и "Май стикс". Заводските хлябове на фирмата са брандирани с марките "Вива Тера" и "Мизия". Най-новата марка в асортимента на "Савимекс" са серията здравословни хлябове "Финес". От началото на 2014 г. компанията предлага и четири вида биопродукти под марката "БиоАмира" - солети, претцели, пълнозърнести солети и солети от лимец.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/12/15/2670705_grupa_ot_svurzani_firmi_durji_23_ot_pazara_na_hliab/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие