Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
И "Булгаргаз" е вече с ново ръководство

И "Булгаргаз" е вече с ново ръководство

ГЕРБ завърши подмяната на ръководствата на големите държавни енергийни фирми

 

Поредното от големите енергийни дружества - "Булгаргаз", вече е със сменено ръководство. Новият изпълнителен директор на газовия доставчик е Петър Иванов, който замества на поста Дафинка Янкова, която влезе в борда на дружеството в края на 2013 г. Преди седмици в съвета на директорите на дружеството беше назначен Илиян Дуков, син на бившата депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова. Приемственост в компанията осигурява Ботьо Велинов, който също беше назначен в "Булгаргаз" в края на 2013 г.

Новият директор

Досега Иванов работи във "Варна-про", която е специализирана в доставки на корабно оборудване и изграждане на газопроводи. Варненската фирма е в основата на "Консорциум Варна про енерджи", който има лиценз за газоснабдяване на община Балчик. Един от акционерите в обединението е компанията "ВМП консултинг", в която Иванов е имал дял до октомври 2014 г. В нея той е бил съдружник с Моника Гуцанова, съпруга на бившия депутат от БСП Борислав Гуцанов, който сега оглавява градската организация на социалистите във Варна. "ВМП консултинг" е била основана от бивши служители на Черноморска технологична компания.

"Варна-про" участва в консорциум с австрийската "Хаубау Хох-Унд Тийфбаугезелшафт" във  "Консорциум Хабау – Варна", която изгражда българско-румънската газова връзка. Преди това компанията е работила по проекти на Черноморската технологична компания и Ситигаз. В друг консорциум "Варна-про" и "Хаубау" участваха и в обществената поръчка за строеж на газопровода Добрич - Силистра през 2013 г., но тогава бяха отстранени от "Булгартрансгаз" с мотива, че не изпълняват изискванията на търга. Само преди месец от поста си беше отстранен Кирил Темелков, най-дълго задържалият се в последните години изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

В последните няколко месеца от управлението на ГЕРБ Петър Иванов беше за кратко и главен счетоводител на НЕК. В този период той е участвал в управата на пенсионноосигурително дружество "Алианц" и "Свободна зона Русе".

Въртележка на върха

Със смяната на ръководството на "Булгаргаз" правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ завърши подмяната на мениджмънта на държавната енергетика. Родкадите на ръководните органи на компаниите е редовна практика след смяната на властта, но поради зачестилите избори в последните години въртележката в бордовете стана изключително шеметна. Това, което е видно от последния рунд, е, че ГЕРБ разчита почти изцяло на хора, които нямат дългогодишна практика в държавните фирми. Голяма част от новите членове на управителните органи на фирмите пък са явни активисти на водещата партия в управляващата коалиция. Изключенията са само изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, който беше в ръководството на компанията и при предишното управление на ГЕРБ, и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, който е работил в "Топлофикация София". Илиев обаче беше предложен от Патриотичния фронт.

http://www.capital.bg/vestnikut/capital/k1/politika_i_ikonomika/2015/02/04/2466258_i_bulgargaz_e_veche_s_novo_rukovodstvo/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие