Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Министър Павлова: Трябва да реформираме отрасъл ВиК, за да получим европейски средства за него

Министър Павлова: Трябва да реформираме отрасъл ВиК, за да получим европейски средства за него


 

Европейската комисия постави условие пред нас да реформираме отрасъла, за да получим финансиране. Планираме този процес от 15 години, но той върви бавно. Има изискване и за регионален подход в инвестициите, а не „работа на парче“. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в бизнес форум, посветен на новата Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. 

Министърът обясни, че в 28-те административни области в страната вече ще трябва да работи само по един оператор. Тя съобщи, че в 16 от тях изискванията са изпълнени, като операторите, които обслужват тези територии, ще бъдат основни бенефициенти. В София, където има сключен концесионен договор, общинският съвет ще изпълнява ролята на бенефициент. 

12 области не отговарят на изискването, подчерта Павлова и посочи, че сред тях са Хасково и Разград, където има по две ВиК асоциации. Има и такива области, които се обслужват от повече ВиК оператори. При тези обстоятелства те няма как да получат финансиране по оперативната програма, информира тя и посочи, че те също трябва да предприемат необходимите действия в посока окрупняване на оператора. Имаме добри стратегически документи, които тепърва да приложим на практика за да окрупним и подобрим управлението на сектора, заяви още регионалният министър.

Лиляна Павлова обърна внимание, че водопреносната мрежа е стара и амортизирана, като загубите на вода са над 60%. За да ги минимизираме са необходими инвестиции от 11,5 млрд. лв., допълни тя и подчерта, че разполагаемите по ОПОС 2014-2020 средства са в размер на 2.3 млрд. лв. От там нататък се предвижда нов подход в инвестирането – създаване на фонд за публично-частно партньорство, чрез който да се привлекат частни инвестиции, които да бъдат реинвестирани в системата, информира министърът.

За да се стигне до изпълнението на проектите, трябва да се направят прединвестиционни проучвания, които да детайлизират необходимите инвестиции, заяви тя. Такова вече е направено пилотно за област Смолян. През този месец ще бъдат избрани изпълнителите на такива проучвания за още 14 области, ще бъде разработено и за София, съобщи тя. Изпълнението на първите реални проекти ще може да започне от 2018 година, каза още Павлова.

Регионалният министър обяви, че водната реформа е насочена и към регулатора, който вече има състав само отрасъл ВиК. Новият програмен период за операторите за започне от 1 януари 2017 г., за да могат дотогава операторите да подготвят бизнес плановете си, информира още тя. Лиляна Павлова съобщи още, че се намалява прагът на социална поносимост на цената на водата и от 4% той вече ще бъде 2.5%, което ще бъде в подкрепа на социално-слабите домакинства.
Снимка: www.mrrb.government.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие