Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
На гол тумбак чифте пищови. Световна медия оплю баловете у нас

На гол тумбак чифте пищови. Световна медия оплю баловете у нас


 

Световната медийна агенция „Франс прес” заклейми абитуриентските балове в България като панаир на суетата в най-бедната държава-членка в Европейския съюз. Статията осъжда ексцентричните тоалети на завършващите тийнейджъри и навика им да вдигат аларма в центъра на София с надуването на клаксони на иначе супер луксозните си коли. Веднага след най-подробното обрисуване на картинката по улиците на столицата в дните между 24 и 27 май в текста се казва, че средната работна заплата в България е 400 евро, докато нивата на безработицата вече удрят 12% от семействата, които оцеляват на ръба.

Материалът на чуждестранните журналисти посочва, че въпреки немотията голяма част от родителите успяват да заделят от семейния бюджет, за да угодят на прищявките на децата си за вдигане на тузарски купон за изкласяването на средното си образование. Обръща се специално внимание на задръстванията и гюрултията, които причиняват младежите, пременени в лъскави одежди и броящи от едно до 12, за да се похвалят, че са минали успешно от 1-ви до 12-ти клас, както изисква родната просветна система.

В текста се казва още, че от края на април българските полицаи издават предупреждения как трябва да се държат абитуриентите, за да не създават риск за своя или чуждия живот, докато се забавляват като за последно. Според статията униформените следят трафика по пътищата като се надяват, ако не зрелостниците, то поне останалите участници в движението да бъдат толерантни на шосето. Не се пропуска да се спомене за традицията момичета и момчета да се подават от прозорците на колите си. Купоните на българските абитуриенти според агенцията приличат на вдигане на сватба, но по обичаите на други култури.

„Франс прес” коментира, че баловете в България изобразяват трудния преход между безгрижния живот и всички трудности, с които се налага на днешните млади да се сблъскват по време на живота си в отечеството. Все пак се заговаря и за една друга част от абитуриентите в България – онези, които избират да дадат парите не за дрехи и алкохол, а за благотворителни каузи или за образование. Примерът обаче звучи нереалистичен на фона на всичко написано по-нагоре в историята на празнуващите.
Снимка: www.tribali.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие