Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Над 70 български общини вече са потвърдили участие в световната инициатива Часа на Земята

Над 70 български общини вече са потвърдили участие в световната инициатива Часа на Земята


 

Редица български институции, сред които Народното събрание и Президентството, вече потвърдиха участието си в световната инициатива Часа на Земята, която ще се проведе на 19 март от 20:30 до 21:30 ч. Акцията на WWF се организира за десета поредна година по цял свят и цели чрез символично гасене на осветлението хората да се замислят за опазването на планетата и разумното използване на нейните ресурси. 

По традиция институциите, които се присъединяват към инициативата, изгасят или приглушават фасадното си осветление, като по този начин подкрепят каузата. 

До момента над 70 български общини са потвърдили, че ще се включат в Часа на Земята. Това са: 

Аксаково, Алфатар, Асеновград, Белослав, Благоевград, Брацигово, Берковица, Белово, Ботевград, Бургас, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Велинград, Ветово, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Гълъбово, Две могили, Димитровград, Добричка, Долни Дъбник, Долни чифлик, Дупница, Иваново, Каварна, Казанлък, Карлово, Кирково, Летница, Лом, Луковит, Мъглиж, Мездра, Монтана, Нова Загора, Оряхово, Панагюрище, Павел баня, Павликени, Петрич, Пещера, Плевен, Пловдив, Първомай, Перник, Полски Тръмбеш, Радомир, Разград, Русе, Сапарева баня, Своге, Силистра, Симитли, Средец, Стара Загора, Смолян, Струмяни, Столична община, Септември, Тетевен, Трявна, Троян, Царево, Ценово, Чирпан, Чепеларе, Шабла. 

В редица градове хората ще се съберат на централно място за да споделят часа, посветен на планетата. В София срещата ще бъде пред Народния театър „Иван Вазов“. Всеки е поканен да донесе челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да направим заедно момента по-пъстър, интересен и приятен. Традиционно участват и артисти, които представят арт инсталации с огън и танц. 

Тази година Часът на Земята е насочен към действията за климата. Призивът е всеки да използва влиянието си в социалните мрежи, за да насърчи приятелите и последователите си да се включат в усилията за намаляване на човешкото въздействие върху климата. Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, така всеки може да проследи какви послания са отправили. Хората, които ги е грижа за природата, са поканени пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение, за да направят посланието си по-ефектно. 

Също през март, WWF чества 10 години от регистрацията си в България. Отбелязваме годишнината с дни на отворените онлайн врати. Правим събития във Фейсбук, в които всеки може да зададе въпрос за дейността ни в дадена област. Сесиите, посветени на опазването на реките езерата и влажните зони и на зелената икономика преминаха при значителен интерес. Такъв очакваме и на сесията, която ще бъде посветена на горите. Тя е планирана за 18-ти петък, в деня преди Часа на Земята и всеки може да ни пита за това какво правим за опазването на българската гора. В скоро време предвиждаме и сесия, посветена на работата ни за защитените територии, включително националните паркове Пирин и Рила и природен парк Витоша, чиито проекти за планове за управление са в процедура на разглеждане в момента. 
Снимка: forthenature.orgВземи линк:

Коментирайте и Вие