Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Орешарски замрази „Южен поток”. Британски медии го уличиха в удар срещу Русия

Орешарски замрази „Южен поток”. Британски медии го уличиха в удар срещу Русия


 

Газ по „Южен поток” скоро няма да тече. Това личи от решението на премиера Пламен Орешарски да замрази проекта, докато все още се водят преговори с Брюксел. Европейската комисия обяви, че срещу България се повдигат наказателни санкции заради промени в сделката, които не отговарят на европейското законодателство.

Министър-председателят се е срещнал с трима американски сенатори от Конгреса, за да обсъдят енергийната независимост на страната ни и военната отбрана, конфликтът в Украйна и икономическите уговорки, които стоят между България и Щатите. Пред Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, Орешарски е намекнал, че южния газов коридор "Шах Дениз" е приоритет. Той е обяснил, че работата по „Южен поток” ще продължи само, след като се изгладят противоречията между България и Европейската комисия.

Според американските сенатори Русия трябва да се меси в изграждането на „Южен поток” колкото се може по-малко. Междувременно стана ясно, че руският гигант „Газпром” е съгласен да строи газопровода без външно финансиране и без да се взимат предвид заплахите на висшия контролен орган. Българските власти обаче настояват с изпълнението на плана да се заеме компанията „Стройтрансгаз”. САЩ се противи на това решение под мотива, че „Стройтрансгаз” се дирижира от Генадий Тимченко, който е санкциониран от Щатите руски бизнесмен заради намесата на Русия в политиката на Украйна.
Британският вестник „Файненшъл таймс” „гръмна” с новината, че с решението на Пламен Орешарски да се спрат работите по „Южен поток” се спъват опитите на Русия да стане монополист на Стария континент. Изданието пише, че газопроводът, който по план трябва да заобикаля Украйна, за да доставя природен газ до останалите държави, влезли в сделката е оръжието на Москва да влияе над Киев. Според изданието решението на Пламен Орешарски е плод на политически натиск от страна на САЩ и това личи, че го е обявил след срещата си със сенаторите.
 
Снимка: novinite.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие