Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
От днес роумингът и тегленето на данни от интернет поевтиняват в целия ЕС

От днес роумингът и тегленето на данни от интернет поевтиняват в целия ЕС


 

От 1 юли потребителите на мобилни услуги ще използват електронни пътни карти, ще си проверяват e-mail-а, ще гледат видеоклипове и ще се ровичкат из фейсбук профила си много по-евтино, докато пътуват в рамките на Европейския съюз. Брюксел намали с над 50% цените за разговори и теглене на данни от интернет. Така сегашната цена от 45 евроцента за мегабайт спада на 20 евроцента (39 стотинки).

Освен ползването на интернет, докато са на път, мобилните хора ще могат да избират специален план за активиране на роуминга си още преди да предприемат пътуването и така да се свържат с местен оператор, след като пристигнат в държавата, към която смятат да поемат. Цените на разговорите ще спаднат от днес с 20%, като максималните цени за изходящо повикване в роуминг вече ще бъдат вече с  21% по-ниски, или иначе казано само по 0,19 евро (37 стотинки) за минута без ДДС. Входящото обаждане ще се засича до 0,05 евро (9 стотинки) на всяка изговорена минута. Това прави с 28,5% по-малко от досегашните тарифи. Всеки, който пуска SMS от чужбина ще плаща само по 0,06 евро (11 стотинки) отново без ДДС.
Все още стои на дневен ред отпадането на таксите за роуминг и безплатно използване на интернет на територията на страните членки на Евросъюза. Обмисля се и как да се гарантира сигурността на потребителите в мрежата така, че да няма теч на лични данни.

Въпреки облекченията е изчислено, че все още има едни 28% от европейците, които предпочитат да изсключват телефоните си, докато пътуват в чужбина, за да не харчат „пари на вятъра”. Трите големи български оператора Мтел, „Глобул” и „Виваком” вече изготвят примамливи оферти за клиентите си. Очаква се още днес абонатите да могат да се възползват от преференциите.
Снимка: www.mworker.comВземи линк:

Коментирайте и Вие