Вторник, 21- ви Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Премиерът към кметовете: Вдигайте данъци и такси

Премиерът към кметовете: Вдигайте данъци и такси

На откриването на конференцията дойдоха и кметовете на областни градове от Реформаторския блок – на Добрич – Йордан Йорданов, на Монтана – Златко Живков и на Плевен – Георг Спартански.

 

Премиерът Бойко Борисов призова кметовете на областните градове да вдигат данъци и такси. Командата идва месец след изборите и подобна тема въобще не е споменавана от Борисов преди вота. Като лидер на партия премиерът може и да има влияние над избраните от ГЕРБ кметове, но по закон изпълнителната власт няма право да се меси в политиката на местната - право на всяка община е да определя данъчните си ставки. Самата ГЕРБ пък е записала в програмата си, че няма да вдига данъци.

Борисов обясни новия си апел с това, че държавата няма да има достатъчно средства заради нарастващите разходи за сигурност. В бюджета за догодина обаче такова увеличение не е записано, а за общините дори са предвидени повече пари - 2.66 млрд. лв. или със 176 млн. лв. повече от тази година.

Сплашване по Борисов

Подиум за новия курс беше конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период", организирана от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел". На него присъстваха кметовете на ГЕРБ, които от 94 се увеличиха на 129 след местните избори през октомври. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че този път са поканени и областните кметове, които не са от ГЕРБ. "Защото знаем, че развитието на всеки град минава през призмата на областния център", посочи Цветанов. На откриването на конференцията дойдоха и кметовете на областни градове от Реформаторския блок – на Добрич – Йордан Йорданов, на Монтана – Златко Живков и на Плевен – Георг Спартански. Поканата уважи и преизбраният кмет на Пазарджик – независимият Тодор Попов, който е и председател на Сдружението на общините. На откриването не дойде единствено кметът на Кърджали Хасан Азис от ДПС.

Общините са изключително важни за финансовата ни дисциплина, започна премиерът Бойко Борисов изказването си. Той предупреди кметовете да внимават с обществените поръчки, защото финансовите корекции са за сметка на бюджета и през 2015 г. "дадохме огромни пари".

След това Борисов обясни на присъстващите, че заради големите средства, които ЕС отделя и ще отделя занапред за сигурност, е още по-важно как местните кметове ще изпълняват бюджетите на общините си. "Ето, Европа даде 1.8 млрд. евро за Африка и 3 млрд. евро за Турция. След терористичните актове програмите на правителствата рязко завиха в сферата на въоръжаването и сигурността. Стотици милиони ще отдели и България. Знаете колко консервативни бяхме в бюджета за тази година, но през 2016 г. ще трябва да дадем за сигурност, за службите, за съоръженията по границите", каза премиерът. И добави, че средствата идват директно от бюджета и няма как да се финансират от друг източник.

"Ако и вие сте калпави, и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета," посочи Борисов. Той обяви, че след изборите кметовете са заявили искания за нови 160 млн. лева. "Дадохме ви възможност да си вдигнете данъците с 2%. Скочиха нашите партньори от Реформаторския блок, отменихме го. Сега не искате да си съберете данъците и таксите, защото искате да сте готини, добри. И ние искаме", продължи премиерът. От сега нататък богатите градове трябва сами да си осигурят средства за инвестиции чрез разумно използване на инструментите, наречени местни данъци и такси.

В изказването си премиерът намекна, че може да се очаква и поскъпване на билети за градския транспорт. "Абсурдно е билета за метрото да е 50 цента, да даваме 20 млн. лева дотации всяка година на "Метрополитен", каза Борисов. По думите му сега има ново метро, нови трамваи, нови тролеи и предстои трети метродиаметър в София, който също ще бъде дофинансиран от държавата.

Той обяви, че е склонен да започне дискусия за финансова децентрализация и дори нулеви ставки за малките населени места. "Който иска да отиде на село, да развива бизнес, няма да плаща. На жълтите павета няма как да е същото", допълни той.

Събирайте си данъците

"Когато създаваш лукс и удобства, те се плащат. Трябва да престанете с популизма. Той е много хубав, но в края на краищата ние имаме огромни задължения да плащаме за новите предизикателства като отбраната, нови съоръжения, самолети и т.н. Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки от вас да каже колко е събрал от местни данъци и такси и какви мерки за финансова дисциплина е предприел. Няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата. Трябва абсолютна мобилизация от държава и общини да си съберем данъците", обяви премиерът.

Той отчете ръст на приходите в държавата от 2.3 млрд. лева за 2015 г. заради по-добрата работа на приходната агенция. Благодарение на това държавата ще може да понесе първите дупки в бюджетите на общините, за да ги стабилизира, но това не бива да ги успокоява. "След това повече няма да ви дадем. Защото едни ще дойдат и ще кажат "предишния кмет е виновен, общината фалира, нямаме пари за детски градини, боклука стои, няма лампи по улиците, дайте 2 милиона". Ще дадем. Имаме този буфер, но трябва дисциплиниране и да си направите сметката", каза Борисов. Той призова кметовете да се възползват от форума, за да формулират проблемите си и ги обсъдят с представителите на изпълнителната власт: "Сядате с министрите, с едно тефтерче и си казвате".

По закон общините събират приходи основно от данък сгради и коли и от такса смет. От години държавата отлага създаването на нов справедлив начин парите за боклука да зависят от това колко генрира съответния гражданин или фирма. Пак изпълнителната власт е създала куп преференции, с които данък не се дължи. Слабостта на повечето общини пък е, че не търсят активно недекларираните имоти и коли и неплатените суми.

Заради Европа внимавайте с поръчките

Към края на изказването си Борисов се върна на новите приоритети на Европа и нуждата от пари за отбрана и сигурност. "Пари на Европа й трябват, а няма от къде да се взимат. Затова ще налагат финансови корекции, ще режат лоши проекти. Всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички", заяви той.

Кметовете бяха предупредени да бъдат много внимателни при възлагането и изпълнението на обществени поръчки. "Не се изкушавайте! Всичко се наблюдава. Да не дойдете след това да ми кажете "сгреших". От една страна ви наблюдаваме от службите, от друга страна ни наблюдават от Европа – все някъде ще закъсате", каза премиерът. Той призова обществените поръчки да се изпълняват прозрачно, ясно и чисто, "както е по книгата".

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/11/30/2659541_premierut_kum_kmetovete_vdigaite_danuci_i_taksi/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие