Вторник, 21- ви Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Преподавател от гр. Шабла с награда „Константин Величков“ за изявени учители

Преподавател от гр. Шабла с награда „Константин Величков“ за изявени учители


 

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова връчи наградите „Константин Величков“ за изявени учители. „В навечерието сме на Деня на народните будители.“, – обърна се доц. Коларова към присъстващите на церемонията и добави: „По съвсем естествен начин българският народ се обръща във време на кризи към символичните фигури от своята история и търси в тях упование и светъл пример.Честването на Деня на народните будители доказва, че въпреки трудностите и перипетиите на времето, успяваме да съхраним и предадем паметта за своите апостоли, съхранили през вековете нашия дух. Този празник ни припомня обаче и да се връщаме към примери отново и отново към собствената история, особено към периода на Възраждането, когато една единствена тънка книга, една история на нашия народ, се превърна в стихия, която сложи началото на могъщото движение на възход – на първо място чрез въодушевлението и страстта от силата на духовното израстване. От своя страна бе постигнато най-вече образованието. Образованието е сигурната гаранция за бъдещето на една нация. Скъпи учители, бъдете просветители и продължавайте напред!“, каза в приветствието си към наградените министър Коларова.

Отличените с наградата на МОН „Константин Величков“  учители приеха поздравления и от заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, от Янка Такева, председател на синдиката на българските учители, и от доц. д-р Александър Омарчевски – декан на Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, внук на Стоян Омарчевски – министър на просвещението на България в периода 1920-1922 г. През 1922 г. именно Стоян Омарчевски внася предложение в Министерски съвет за определяне на 1 ноември за Ден на народните будители.

На събитието присъстваха представители на социалните партньори,медии и други гости.

Наградата „Константин Величков“ се присъжда за високи постижения в професионалната дейност и принос в развитието на образователното дело в страната. Отличието се връчва ежегодно от 2005 г. за Деня на народните будители. Призът носи името на големия български писател и просветен деец Константин Величков. Връчва се на учители от различни предметни области, от различни етапи и степени на образование, от различни видове училища и детски градини, от различни населени места.

В категория „Работа с изявени и даровити деца и ученици; работа с деца със специални образователни потребности“ са наградени: Антония Рачева Колева – учител по английски език СОУ за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски“ – гр. Търговище, Жулиета Анастасова Димитрова – начален учител в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ – гр. София и Донка Стефанова Петрова – старши учител по физика и астрономия в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – гр. Габрово.

В категория „Методическа, творческа и иновативна дейност“ са наградени: Георги Мавров Кидиков – старши учител по предметите от философския цикъл в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Видин; Веселина Атанасова Георгиева – ръководител компютърен кабинет и учител по информатика и информационни технологии в СОУ „Иван Вазов“ – гр. Стара Загора и Евгени Симеонов Серафимов – старши учител по изобразително изкуство в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил.

В категория „Възпитателна дейност, работа с родителите и обществеността, извънкласни занимания“ са отличени Бистра Тодорова Йорданова – учител в ОДЗ № 1 „Чиполино“ – гр. Свищов, обл. Велико Търново и Йорданка Иванова Атанасова – старши учител по информационни технологии и икономически дисциплини в СОУ „Асен Златаров“ – гр. Шабла, обл. Добрич.
Снимка: www.mon.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие