Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Рейтинг на активната прозрачност 2015 и Карта на финансовата,бюджетна прозрачност и интегритет на общините

Рейтинг на активната прозрачност 2015 и Карта на финансовата,бюджетна прозрачност и интегритет на общините


 

На 15 април (сряда) от 12.00 часа в Пресклуба на БTA Програма Достъп до Информация ще представи резултатите от проучването на Интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт, Рейтинг на активната прозрачност '2015 и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините.

 

В периода 23 февруари – 23 март 2015 Програма Достъп до Информация (ПДИ) прегледа и оцени 544 страници на 544 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация и независими органи на власт.

 

В рамките на проучването бяха подадени 543 електронни заявления с искане за предоставяне по електронен път на копие от заповедта за определяне на служител, който пряко отговаря за предоставянето на обществена информация по Закона за достъп до обществена информация, както и длъжностната характеристика на съответния служител.

 

Целта на проучването, което ПДИ провежда от 2006 насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

 

Фокус на проучването за 2015 отново е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета. За целта индикаторите в специалната секция на проучването бяха актуализирани в съответствие с новите задължения за публикуване на информация по Закона за обществените поръчки.

 

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 72 (81 за общините) индикатора, като възможният максимум е 81,4 (88,4 за общините).

 

Заповядайте на пресконференцията в Пресклуба на БТА (София, бул. „Цариградско шосе” 49). Екип на ПДИ ще съобщи резултатите от тазгодишното проучване и анализ на практиките по предоставяне на информация по електронен път.

 

Проучването на ПДИ се осъществява в рамките на проекта „Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот”, финансиран от Фондация “Америка за България”.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие