Неделя, 14- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Специалисти: В морето не може да се пипне хепатит А. Не плашете туристите!

Специалисти: В морето не може да се пипне хепатит А. Не плашете туристите!


 

„Моля, да не се тиражира това, че в морето може да се прихване хепатит А, защото ще отблъсне туристите по нашето Черноморие”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болест. Така специалистът коментира появилите се вчера слухове, че след наводненията във Варна по крайбрежието е плъзнал хепатит А.

Експертът поясни, че болестта не може да се пипне от морската вода, защото съдържанието на хепатит А в нея е в прекалено малки количества и силното слънце убива заразата. По думите му няма как хепатитът да премине през кожата на плуващите. Професорът изтъкна, че от хепатит А човек може да се разболее, ако вирусът попадне в организма му. Според него това няма как да стане при плуване.
Проф. Кантарджиев сподели, че досега няма случай на епидемия на хепатит А, тръгнала от морето. Той разкри, че 60% от всички случаи на остър хепатит А в цяла Европа са концентрирани в Румъния и България. Остават обаче препоръките за спазване на лична хигиена и редовното взимане на душове най-вече през лятото.  
Снимка: eyton.com.auВземи линк:

Коментирайте и Вие