Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
В Деня на паметта пред Паметника на Незнайния воин за първи път бяха положени повече от 25 венци

В Деня на паметта пред Паметника на Незнайния воин за първи път бяха положени повече от 25 венци


 

България за първи път отбеляза Деня на паметта на загиналите български войници и офицери през Първата световна война (1915-1918 г.) Тържеството, организирано и проведено под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева беше уважено от президента Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Николай Ненчев, народни представители, генерали и офицери от Българската армия, представители на Военно-патриотичните съюзи и организации.
Почетна гвардейска рота отдаде чест на паметта на мъртвите герои на България.
В словото си председателя на Народното събрание изтъкна важността на подвига и делото на всички, които са отдали живота си в името на България.
За първи път в най-новата ни история пред паметника на Незнайния воин бяха положени повече от 25 венци от името на Народното събрание, на Президента на България, на МС, на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП, на Министерството на отбраната, Военна академия "Г.С. Раковски", Националния Военно-исторически музей, Съюза на офицерите от запаса и др.
Специални венци пристигнаха от община Велико Търново в памет на героите от 18-ти пехотен Етърски полк и от община Добрич в памет на героите, загинали в боевете за освобождението на Добрич през септември 1916 г.
На венецът, положен от името на Агенция и Радио "Фокус" беше изписано: "На героите на България, паднали за нейната свобода и величие - Дойран, Чеган, Каймак-Чалан, Завоя на Черна".
Денят на памет на загиналите през Първата световна война (1915-1918 г.) се отбелязва за първи път след 1944 г. Той съвпада с датата на подписването на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г.), сложил край на войната за България и с някогашния Празник на победите, празнуван на същия ден от 1886 до 1919 г.
По време на Първата световна война Българската армия дава 113 800 убити и 257 900 ранени.
http://www.focus-news.net/news/2014/11/27/1994238/v-denya-na-pametta-pred-pametnika-na-neznayniya-voin-za-parvi-pat-byaha-polozheni-poveche-ot-25-ventsi-obzor.html
Снимка: pressadaily.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие