Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
В област Добрич се налага създаването на "изнесени екипи" към филиалите за спешна помощ

В област Добрич се налага създаването на "изнесени екипи" към филиалите за спешна помощ


 

Над 11 хиляди лекари са необходими в доболничната помощ, твърди Националната здравна карта. Най-голямо увеличение се предвижда в броя на медицинските сестри. В момента има между 50 и 70 на 100 хиляди души в различните региони, но целта на картата е да ги вдигне до средно 150 на 100 хил. за страната. 

Това се посочва в мотивите към проекта за Национална здравна карта. След обещанието да бъде публикувана още в понеделник, картата най-после се появи в сряда вечерта на сайта на здравното ведомство и вече подлежи на обществено обсъждане. 

Необходимият брой медицински сестри в извънболничната помощ според изчисленията в здравната карта е 10805, но в публикуваните материали не се посочва колко е броят им в момента. При представянето на картата вчера здравният министър Петър Москов обяви, че в доболничната помощ не достигат общо над 400 специалисти.

"Планираните в Националната здравна карта потребности от лекари, лекари по дентална медицина и специалисти по здравни грижи в извънболничната помощ надвишават наличните човешки ресурси по области и региони на страната и са ориентирани към осигуряване на условия за устойчиво развитие на системата за извънболнична помощ и  разширяване на обхвата на предоставяните от тях медицински услуги", се посочва в мотивите на проекта, подписани от Москов. След двуседмичното обществено обсъждане той ще бъде внесен за гласуване от Министерския съвет.

Като се вземе предвид стандартът за Европа от 4 болнични легла за активно лечение на 100 хил. души, това прави необходими 30 900 за страната, а в момента разполагаме с 38 334, посочва здравната карта. Като се добавят обаче и коефициенти за миграция за лечение в областните градове и като се направи преразпределение на болничните легла от най-високото (трето) ниво на компетентност в по-ниските необходимият брой достига над 35 хиляди и осигуреностот 4.9 на 100 хил. души.  

Картата предвижва разкриването на нови 6230 легла - за дългосрочна грижа (продължително лечение и палиативни грижи, както и за физиотерапия и рехабилитация и психиатрични грижи. Общият им брой след увеличението ще стане 16 244, каквато е потребността за страната, отчетена в картата.
 
Освен персонала и болничните легла, картата отчита и нуждите за спешна помощ и високотехнологични апаратури и процедури. Според изчисленията за спешната медицинска помощ се налага създаването на общо 17 т.нар. "изнесени екипи" към филиалите за спешна медицинска помощ, в райони с идентифицирани затруднения в достъпа на населението. Те ще са в областите Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Шумен.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/03/2698289_nad_11_hiliadi_lekari_sa_neobhodimi_v_dobolnichnata/
Снимка: www.dnevnik.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие