Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Вторични трусове от удара в Егейско море ни клатят до 2016 г. Започна се от Смолян

Вторични трусове от удара в Егейско море ни клатят до 2016 г. Започна се от Смолян


 

Два дни след разклащането на 4 държави със сила от 6,9 по скалата на Рихтер на места нов трус удари български град. Този път в Смолян и с магнитуд от 3,6 степен. Олюляло се е цяло Смолянско през нощта срещу 27 май. Сеизмологичните радари са засекли земетресението точно в 23,39 часа. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център огнището на явлението този път е на 189 км югоизточно от столицата, на 23 км югоизточно от Смолян и на 1 км северозападно от Мадан. Разместването се е случило на 2 км дълбочина без да нанася материални щети. По осезаемо е било усетено само на по-високите етажи в града.

Разтърсването на Смолян може да се окаже само началото на поредица от вторични трусове след силния удар в Егейско море в събота. Според Сеизмологичния институт към БАН има вероятност вибрациите да се усещат в продължение на 2 години. Специалистите все пак са категорични, че в България мощни трусове стават веднъж на 1000 години и населението на страната няма дори да разбере за множеството трусове. Експертите твърдят, че не се очакват апокалиптични удари за страната ни поне до края на живота на поколенията, които вече са се родили.

Вече е ясно защо цяла България се е разтресла от явлението в събота. Експертите от БАН обясняват, че това се дължи на силната връзка между родопския блок на планините Родопите, Пирин, Рила със Северноегейският ров, който минава под Мраморно море и под гръцкия остров Самотраки. Оказва се, че Западна България е под влиянието на сеизмичната Северноегейска микроплоча.
Снимка: www.novinite.comВземи линк:

Коментирайте и Вие